Det är lite lugnet före stormen vid Husby gård utanför Örsundsbro. Underhåll av maskiner pågår inför skörden som man räknar startar om 2-3 veckor.
– En vallskörd till djuren har vi tagit in, den var lite mindre än normalt på grund av torka men jag vet att de haft det värre mot kusten där första vallskörden var lika liten som sommaren 2018, säger Birgitta Ulväng.
En andra vallskörd ska tas före spannmålsskörden och den ser ut att bli bättre.
Sedan 2007 är Birgitta ansvarig för driften av gården då hon tog över efter svärfar Staffan Ulväng. Maken Tomas är "dräng" och rycker in när det behövs.
De odlar 210 hektar spannmål och på gården finns även 110 tackor av köttdjursras och kvigor som säljs vidare till mjölkproduktion. En del av spannmålen blir foder till gårdens djur men den största delen säljs.
– I år har vi 90 hektar höstvete, 60 hektar korn och resten är vårraps, åkerböna och ärter, berättar Birgitta.
Enligt Lantmännens prognos förväntas skörden bli normal i år, men i Mälardalen har många odlare drabbats av både utvintring och torka vilket väntas minska skördarna.
– Det var väldigt torrt och kallt i april maj och vi var oroliga för att få ännu ett år som 2018. Vintern var tuff för de höstsådda grödorna, mycket frös ihjäl när det töade och frös i omgångar och det blev is på åkrarna, säger Birgitta.
Själv har hon inte drabbats alltför hårt, omkring fyra av 90 hektar höstvete har hon fått så om.
– Upp mot Sala-Heby har tio procent av höstvetet vintrat ut och rapsen har inte klart sig alls. Många har fått så om, om de har lyckats få tag på utsäde, säger Birgitta.
Som lök på laxen är även insatsvaror som gödning och växtskyddsmedel extremt dyra och högre spannmålspriser kan inte kompensera kostnaderna.
Vad man får betalt för spannmålen vet man inte. Det beror dels på vädret vid skörd men kriget i Ukraina gör även läget osäkert. Om hamnarna där kan öppnas igen kommer spannmålspriserna att sjunka.
– Man får sprida riskerna, vi prissäkrar en del av skörden, säljer en del direkt och lagrar en del. Det är en svår balansgång, konstaterar Birgitta.
Men att få dra igång tröskan första dagen på skörden ger ändå en speciell känsla.
– Även om det är en oerhört intensiv arbetsperiod och en ständig oro för vädret är det en yrkesstolthet att se att det rullar in bra med spannmål i tröskan, ett kvitto på det arbete man gjort under hela växtsäsongen!