Samverkan och oväsen kan rädda tomterna från svinen

En Ekolsundsbos gräsmatta blev nyligen förstörd av vildsvin. Flocken trivs i trakterna – men byborna gör allt de kan för att hålla dem borta från trädgårdar och gräsmattor genom att smälla i pannor och ropa för att skrämmas.

Det blir djupa sår av vildsvinens framfart på gräsmattan i Ekolsundstrakten.

Det blir djupa sår av vildsvinens framfart på gräsmattan i Ekolsundstrakten.

Foto: Privat

Naturvård2024-08-13 05:00

– Jag har känt mig lite handfallen och inte vetat vem jag ska kontakta, säger personen som bor i Ekolsund, på en tomt som är "mitt i skogen".

För tre veckor sedan skrämde mannen i huset bort en sugga med flera kultingar från tomten. Sedan dess har djuren varit inne på tomten och bökat under nätterna.

– Vi har inte sett dem alls sedan dess, utan vi har bara sett skadorna. Nu har de bökat upp på gräsmattan, säger kvinnan.

Efter att ha bott i flera år i huset på skogstomten så är detta första gången de drabbats av vildsvinens framfart. Men det är inte första gången det händer i Ekolsund. Flera markägare i närområdet har drabbats.

– Vi har tittat på att sätta upp ett elstängsel, men för oss är det en stor kostnad, när det bara hänt oss en gång. Vi vet inte om vi tycker den investeringen är värd det ännu. Det skulle kosta omkring 20 000 kronor bara i materialkostnad, säger hon.

undefined
Vildsvinen ställer till problem i Ekolsund.

Föreningen Ekolsunds Byalag samordnar skadebilden som vildsvinen orsakar och när viltvårdare från kommunen kan vara på plats. Ordförande Minette Rogner håller extra koll på svinen.

– Vi bor ju i skogen, det är självklart att det är vilda djur där. Men vi behöver guida dem till annan plats. Vi behöver tala om för dem att "här är omysigt att vara", säger hon.

Minette Rogner beskriver de vilda djuren som charmen och det fina med att bo på landsbygden, omgiven av skog:

– Man ser liksom big five när man åker hem på kvällen. Det är så otroligt fint, säger hon.

För att människa och vildsvin ska kunna leva i symbios måste man kunna samsas, menar Minette Rogner. Hon har sökt och haft kontakt med kommunen för att få hjälp med hur man ska hantera vildsvin som kommer och bökar inne på folks tomter.

– När de väl går ner på tomterna så gör de väldigt stor skada. Men man ska inte vara rädd för vildsvinen. Vi måste ändå leva tillsammans med djuren.

– Nu har inga vildsvin synts till på ett tag. Det var mycket värre för tre veckor sedan då vildsvinens närvaro började märkas av tydligt, säger hon som ser att skrämselstrategierna har gett resultat.

– Vi hjälps åt i byn. Ju mer vi är ute och väsnas och slamrar i stekpannor så lämnar de. Vi var fem personer ute vid midnatt för någon vecka och förde ett jävla oväsen, då för att skrämma bort dem, och de har faktiskt inte varit tillbaka på de tomterna sedan dess!, säger Minette Rogner.

Vildsvinets historia

Vildsvinets historia i Sverige går långt tillbaka i tiden. Det började för 11 000 år sedan, då vildsvinet invandrade till Sverige efter istiden och etablerade sig i södra Sverige.

Vildsvin är skygga djur och det är ovanligt att få syn på dem i dagsljus. Men spåren efter dem går inte att missa. De bökar i marken för att hitta ätbara växtdelar, de skrubbar sig mot träd och badar i lergropar.

Deras bökande och aktivitet kan leda till skador på träd och grödor, men de gynnar också spridningen av växtarter och kan ge en bättre näringsomsättning i skogsmark.

En sugga (hona) väger vanligtvis över 100 kg och galten (hanen) kan väga nära 200 kg. Vildsvin springer vanligen i högst 10 kilometer i timmen, men ibland kan de göra en sprint som är snabbare än så om de blir skrämda eller vill försvara sig.

Källa: Jägareförbundet

Karta: Ekolsund
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!