Det stiger inte längre vattenångor ur hålen i marken på tomten där tvätten en gång stod. Den termiska saneringen är klar.
Den blev klar i mars och sedan dess görs efterkontroller.
Till hösten börjar arbete på platsen att synas igen.
– Vi kommer att påbörja en schaktsanering på en mindre del av det område som inte sanerades termiskt samt följa upp det kontrollprogram som är framtaget, berättar mark- och exploateringschef Anna Ahrling.
Tvätten stod där från 1962, gick i konkurs 2007 och exproprierades av Enköpings kommun 2018.
I september i fjol började den uppvärmning som skulle värma upp 20 000 kubikmeter jord till nästan 100 graders värme.
Genom 250 rör nedborrade i marken kunde värmeelement sakta men säkert värma upp jordmassorna. På det viset kunde föroreningarna övergå till ångfas, fångas upp och därefter behandlas.
När föroreningen värms upp förångas den. För tetrakloreten (perkloretylen) börjar det hända vid 89 plusgrader. Då kan gasen sugas upp och efterbehandlas i kolfilter.
Beräkningar visade att det kunde vara så mycket tetrakloreten som 1,5 ton som behövde saneras från området. På vissa håll hade föroreningen spridits till de djupaste jordlagren på 13 meters djup.
Målet var att minska spridningen i grundvattnet med 90 procent. För att kunna göra det behövde föroreningsmängden i jorden minska med 99 procent.
Hur gick termiska saneringen?
– Bra. Den är klar med gott resultat. Ett kontrollprogram är framtaget och ska följas, berättar Anna Ahrling.
Och dricksvattnet duger fortfarande?
Ja, dricksvattnet uppfyller de krav som Livsmedelsverket ställer. Det kontrolleras regelbundet för att säkerställa så att föroreningshalten inte ökar.
Hittills har projektet kostat 30 miljoner kronor, men tack vare stöd från Naturvårdsverket är det inget som Enköpings kommun behöver bekosta.
Vad händer härnäst?
– Till hösten kommer vi att påbörja schaktsaneringen av det område som inte sanerades termiskt samt följa upp det kontrollprogram som är framtaget, säger Anna Ahrling.
Efter genomförd sanering kommer uppföljande provtagningar pågå under de kommande fem åren för uppföljning av de genomförda åtgärderna.
Marken ägs sedan exproprieringen av Enköpings kommun.
Tanken är att upplåta den för industri.
– Målet har varit att det ska vara dugligt som industrimark och det har vi uppnått, berättar Anna Ahrling.