Foton som för alltid fastnar i minnet

Det blev jackpot för naturfotografen Carl Magnus som under en veckas tid lyckades föreviga flera stora rovdjur.

Amatörfotografen Carl Magnus Gustavson i Örsundsbro fick jackpot, han lyckades fotografera både brunbjörn och isbjörn samma vecka. "Känslan går inte att beskriva, det är en enorm adrenalinkick och pulsen blir skyhög" säger Carl Magnus.

Amatörfotografen Carl Magnus Gustavson i Örsundsbro fick jackpot, han lyckades fotografera både brunbjörn och isbjörn samma vecka. "Känslan går inte att beskriva, det är en enorm adrenalinkick och pulsen blir skyhög" säger Carl Magnus.

Foto: Maria Hedenlund

natur2023-06-18 11:00

Fotograferat har han gjort mycket genom åren men det är först på senare år som han fokuserat på naturfotografier. 

– Det blir ju roligare allteftersom utrustningen förbättras, man kommer närmare djuren, säger Örsundsbrobon Carl Magnus Gustavson.

 Ett stort natur- och miljöintresse ligger i grunden.

– Jag älskar djur och natur. Det är viktigt att fler förstår naturen och miljön, om mina bilder gör så att engagemanget smittar av sig så är det bra, säger Carl Magnus.

Han fotar mycket i närområdet, utter och bäver i Hjälstaviken, kungsfiskare vid Fyrisån men även räv i Småland och sälar vid Ölands södra udde.

undefined
Brunbjörnen som Carl Magnus lyckades fotografera från ett gömsle långt ut i skogen i norra i Gästrikland visade sig tur nog tidigt på kvällen, medan det var bra ljus för fotografering.

I början av juni hyrde han in sig i ett gömsle i Gästikland långt ut i skogen med förhoppningen att få se rovdjur.

– Det är ingen garanti att man får se något, de som bokat gömslet natten efter såg ingenting, säger Carl Magnus.

Men redan vid tiotiden på kvällen, innan solen gått ned, dök en brunbjörn upp vid platsen där det lagts ut nötter och annat gott som lockbete.

– Det var helt fantastiskt, den var kvar i säkert 20 minuter, säger Carl Magnus.

Även en järv, som är ett mycket skyggt djur, kom fram ur skogen, sprang runt på platsen och klättrade lite i träden. I gryningen dök även en räv upp.

undefined
Järven är ett skyggt djur som inte är lätt att fånga på bild. Men den gick runt utanför gömslet och klättrade även lite i träden och blev förevigad på en mängd bilder.

Några dagar senare reste Carl Magnus till Svalbard där han deltog i flera turer med olika båtar.

– Det var helt fantastiskt, som att komma till en annan planet. Vi åkte ut mot Nordenskiöldglaciären, det var hur pampigt som helst med den 50 meter höga isväggen!

Han hoppades att få se säl och valross men under en av turerna fick skepparen syn på en liten prick långt borta, en isbjörn.

– Känslan går inte att beskriva. Alla på båten blev väldigt upphetsade och pratade mycket men ju närmare vi kom isbjörnen desto tystare blev det. Till slut var det jättetyst och vi kunde följa isbjörnen i en halvtimme innan vi backade för att inte skrämma den, berättar Carl Magnus.

undefined
Isbjörnen på Svalbard knallade runt och visade upp sig utan att bry sig om båten som Carl Magnus och ett stort sällskap befann sig på bara ett 80-tal meter bort.

Det var en naturupplevelse som är svår att överträffa men drömmen om fler liknande upplevelser finns.

– Jag skulle vilja fota blåval, men då måste jag till Tromsö eller Reykjavik och följa med en valexpedition. Det kräver lite planering, konstaterar Carl Magnus.

Utöver de unika bilderna på isbjörnen, brunbjörnen och järven har han tusentals bilder på vilda djur i sin dator. Upplevelser som fastnat i minnet.

– Det konstiga är att man minns varenda stund när man tog fotona. Annat kan man glömma men 10 000 naturbilder, de minnena finns kvar i skallen!

undefined
"Jag har nog inte smält upplevelsen från Svalbard än, jag njuter fortfarande medan jag fixar med bilderna", säger Carl Magnus Gustavson som besökte Svalbard i början av juni.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!