Trots lagändring – Få larm om narkotika i posten

Sedan i vintras kan postombud larma om de misstänker att paket innehåller något olagligt. Men få ombud i Enköping har slagit larm.

Charlotte Eriksson, kassa - och förbutiskchef på ICA Maxi i Enköping tycker att det är bra att hennes personal kan larma polisen om misstänkta paket, även om de inte behövt göra de ännu.

Charlotte Eriksson, kassa - och förbutiskchef på ICA Maxi i Enköping tycker att det är bra att hennes personal kan larma polisen om misstänkta paket, även om de inte behövt göra de ännu.

Foto: Jakob Wesslund

Narkotikabrott2023-08-21 05:00

Vid årsskiftet ändrades postlagen så att de skulle bli lättare för postombud att larma polisen ifall de misstänker att brev och paket innehåller olagliga föremål som till exempel narkotika eller vapen. Flera av de postombud som Enköpings-Posten kontaktar berättar att det har varit ytterst sällan som de larmat polis om paket med oklart innehåll. 

– Vi har faktiskt inte haft ett enda sådant fall i år och jag kan inte minnas några i närtid. Jag upplever att det här var ett mycket större problem ett antal år tillbaka, då hade vi återkommande personer som hämtade ut paket där vi misstänkte att något inte stod rätt till, säger Charlotte Eriksson, kassa - och förbutikschef på ICA Maxi i Enköping som är postombud åt Post Nord. 

Men trots att Charlotte Eriksson och hennes kollegor i förbutiken inte har behövt slå larm är det vanligt att just brev används för att transportera illegal narkotika. Problemet har växt i takt med internethandelns inträde under 2000-talet och i den proposition som lagändringen baserades på uppskattade polisen att omkring en miljon försändelser med narkotika skickas med posten varje år. 

Då personal som hanterar post omfattas av tystnadsplikt har det dock varit svårt för polismyndigheten att spåra försändelserna, vilket föranledde ändringarna som trädde i kraft i januari. Numera får personalen bryta tystnadsplikten och larma polisen, tullverket eller Säpo om de tror att ett paket innehåller något som skulle kunna ge fängelse. Ofta finns det tydliga signaler på att det inte handlar om ett vanligt paket. 
– Man kan ofta märka det på att paketen luktar märkligt eller om de går sönder. Men vi har som sagt inte behövt hantera något sådant ärende ännu men det är väldigt bra att möjligheten att larma finns när vi behöver den, säger Charlotte Eriksson.
För att personalen som hanterar post på ICA Maxi i Enköping ska kunna notera avvikelser i det dagliga postflödet planerar man under hösten att genomföra en utbildning tillsammans med den lokala polisen, för att gå igenom hur man kan hantera försändelserna på ett säkert sätt.  

– Vi har redan god koll men jag tror att vi kan bli ännu bättre på att se de här signalerna.  Det är bara bra om vi kan lära oss vad vi ska leta efter och få ett mer tränat öga, säger Charlotte Eriksson och tillägger: 

– Sen gör ju posten sin del också och hindrar att flera av de här paketen som kan innehålla narkotika aldrig når vår butik. 

Nya postlagen

Personal som hanterar post får sedan januari 2023 bryta sin sekretess om de misstänker att det finns något i paketet som är brottsligt och kan ge fängelse. Det gäller mindre paket under två och paketen får inte öppnas för kontroll. 
Att slå larm om eventuella illegala föremål i en försändelse är inte obligatoriskt men polisen har uppmanat samtliga ombud i Sverige att rapportera om det uppstår misstanke.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!