Vian öppnade eget – men pappa Sirac räddade premiären

Vian Wadi, 21, hittade inget jobb. Så med sin pappas hjälp öppnade hon istället eget. Vid torget i Örsundsbro.

Sirac Wadi i snabbmatsköket i Örsundsbro.

Sirac Wadi i snabbmatsköket i Örsundsbro.

Foto: Scharlotte Peppare

Näringsliv2023-11-22 05:00

I Örsundsbro nordost om Enköping kan man numera känna doft av kebab och korv med mos. Sedan tidigare finns två pizzerior och ett thaimatsställe i samhället. 

– Jag ser mest fram emot sommaren. Vi har en fin uteservering och att vi kommer även kunna erbjuda glasservering, säger Vian Wadi.

EP får över telefon en kort pratstund med Vian Wadi. Hon har nästan helt tappat rösten. Ändå hörs hennes entusiasm över att verksamheten äntligen är igång.

Premiärdagen fick en lite annorlunda start. Istället för att träffa 21-åriga Vian Wadi från Salnecke som öppnat Örsa grill och gott, så står hennes pappa Sirac Wadi i snabbmatsköket. Han får berätta historien bakom nya snabbmatsstället.

– Oturligt nog så blev min dotter sjuk och kan inte vara med första dagen, säger han.

Det är med värme i ögonen han berättar om sin dotter och hur mycket han gärna hjälper henne med hennes idéer.

undefined
Sirac Wadi i snabbmatsköket i Örsundsbro.

– Hon studerar juridik och mellan val av inriktningar behövde hon ett jobb. Men det har inte funnits något, så hon bestämde sig för att öppna eget när den här lokalen dök upp som ledig. Hon är väldigt duktig på att laga mat. En ung och driftig kvinna med mycket tålamod.

Det ekar lite i lokalen som nu helrenoverats. Tidigare var den en butik där man sålde bland annat hundmat berättar han. Mest känd är kanske platsen för den gamla bensinmacken.

– Självklart ville jag hjälpa min dotter när hon sa att hon ville öppna eget. Så det kommer jag göra så mycket jag kan, säger Sirac Wadi som har egen verksamhet som tolk.

undefined
Nyöppnat på torget. Örsundsbro har fått sin fjärde restaurang.

Pappa Sirac Wadi har tidigare arbetat som lärare i 13 år. Och vet en del om skolmat från sina år i den miljön.

Ni marknadsför också lunch för skolelever, varför då?

– Det är fantastiskt bra mat i skolorna i Enköping. Och jag uppmuntrar alla att äta av den. Men vi har valt att ge rabatt till studenter under lunchtid, för de som ändå vill äta något annat ibland. De har inte så mycket pengar och ska få så bra pris som möjligt.

EP ställer frågan till rektorn på närliggande Örsundsbroskolan om vad han tycker om det nyöppnade matställets "lunch för skolelever". Han tar det hela med ro.

– Jag vet att det är bra omsättning på skollunchen i skolan och att eleverna tycker det är bra mat. Men det är klart att pizza ibland eller en sväng på ICA är gott och spännande, när man blivit så gammal att man får lämna skolområdet, säger John Danielsson.

undefined
John Danielsson är rektor på Örsundsbroskolan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!