"Många arbetslösa i länet i onödan"

Arbetslösheten i Uppsala län hade kunnat vara mycket lägre med en bättre matchning. Det säger Stefan Westerberg, seniorekonom på Handelskammaren.

Även grupper som tidigare har haft lätt att ta sig in på arbetsmarknaden drabbas av att matchningen inte fungerar, säger Stefan Westerberg.

Även grupper som tidigare har haft lätt att ta sig in på arbetsmarknaden drabbas av att matchningen inte fungerar, säger Stefan Westerberg.

Foto: Pressbild

Näringsliv2019-02-11 18:00

I förra veckan släppte Arbetsförmedlingen sin senaste rapport om yrken med bäst chans till jobb i Uppsala län. Den visade att många arbetsgivare har börjat lätta på kraven på erfarenhet.

LÄS MER HÄR: Arbetsgivare har lättat på kraven

Nu ger sig Handelskammaren in i debatten om matchningen på arbetsmarknaden. Deras rapport handlar om den skriande brist på arbetskraft som många företag har, och hur bristen skulle kunna åtgärdas.

– I vår rapport visade det sig att i Uppsala län är merparten av de arbetslösa i dag utan jobb i onödan eftersom matchningen har misslyckats, säger Stefan Westerberg.

Undersökningen visar hur matchningen varit de senaste fyra åren, jämfört med hur det sett ut historiskt.

Arbetslösheten i Uppsala län är i dag tre gånger högre än vad den borde vara givet dagens starka konjunkturläge, och utifrån det konjunkturella samband som förelåg på arbetsmarknaden mellan åren 1996 och 2014. Alltså innan matchningen försämrades.

Beräkningen tar även hänsyn till att det de senaste åren kommit in exempelvis fler flyktingar än tidigare år.

– Det som är oroväckande är att vi kan se att även grupper som tidigare haft lätt att ta sig in på arbetsmarknaden de senaste fyra åren har fått svårare att hitta ett jobb, säger Stefan Westerberg.

Samtidigt råder det kompetensbrist i många branscher. Störst är efterfrågan på ingenjörer till it-företag och på personal med digital kompetens till företag inom nästan alla branscher, enligt Handelskammarens siffror.

– Det är inte bara en brist vi pratar om, utan en kris. Företag skriker efter arbetskraft och det har gått så långt att flera inte kan ta emot nya ordrar, säger Stefan Westerberg.

Han säger att det på sikt kommer leda till att företag i Stockholm-Uppsalaregionen tappar i konkurrenskraft internationellt.

Men att Arbetsförmedlingen nu tvingas skära ner kraftigt på sin arbetsstyrka ser han inte som ett problem.

– Nej, vi ser positivt på att privata förmedlare ska ta ett större ansvar.

Handelskammaren tror det är bättre om Arbetsförmedlingen får styra och följa upp, medan privata aktörer förmedlar jobb.

– Genom digitaliseringen finns i dag en massa privata förmedlingstjänster. Privata aktörer kan också vara mer nischade inom olika näringar, vilket kan göra matchningen bättre, säger Stefan Westerberg.

Han anser att dagens utbildningsinsatser istället för att fokusera på vad som behövs i dag, ska beakta den digitala transformationen mer.

– Våra medlemsföretag vet vad för kompetens som behövs. Och det vi ser är att det kommer att behövas mer digital kompetens i alla branscher framöver, därför borde också mer utbildningsinsatser göras där, säger Stefan Westerberg.

8 000 fler utan jobb

Arbetslösheten i Uppsala län skulle vara 3,5 procentenheter lägre om matchningen hade fungerat lika bra som åren 1996–2014, enligt Handelskammarens rapport.

I faktiska tal skulle 8 000 personer som i dag är arbetslösa ha haft arbete.

För hela Sverige skulle en bättre matchning motsvara 150 000 färre personer i arbetslöshet, samtidigt som företagen skulle kunna ta emot fler ordrar och stå sig bättre i den internationella konkurrensen, enligt Handelskammarens beräkningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!