"Mamma sa nej, nej" – nu är Elin mästare i sitt yrke

Nybliven frisörmästare, snart med egen salong. Elin Carlsson, 35, satsar stenhårt på yrket hon drömt om sedan barnsben. 1 januari tar hon över en av Enköpings befintliga salonger.

Elin Carlsson

Elin Carlsson

Foto: Eija Salminen

Näringsliv2024-11-27 05:00

Nyheten i korthet

  • Elin Carlsson, 35, har blivit Enköpings tredje registrerade frisör med mästarbrev.
  • Efter att ha arbetat som frisör i tio år, planerar hon nu att öppna sin egen salong i Enköping den 1 januari.

I början av november fick Enköping sin tredje registrerade frisör med mästarbrev. Elin Carlsson, 35, bestämde sig efter tio år som frisör för att gå steget längre. Efter årsskiftet öppnar hon en helt egen salong i Enköping.

Hur kom det sig att du valde frisöryrket?

– Jag har alltid sagt att jag vill bli frisör, men min mamma sa nej, nej, det är alldeles för krävande för nacke, axlar och handleder. Hon var själv frisör och sa att jag skulle försöka tänka på något annat yrke, säger Elin.

undefined
Elin Carlsson
undefined
Elin Carlsson
undefined
Elin Carlsson

Så Elin testade på olika jobb.

– Jag jobbade i hemtjänsten, som servitris, och någonstans där kom jag på att jag ville jobba med människor. Jag kollade också upp konditor, det är kreativt, men att gå upp mitt i natten är inte min kopp te. Arbetstiderna som frisör passade mig bättre.

Elin kom in på en vuxenutbildning till frisör i Stockholm, som Enköpings kommun betalade för, och pendlade i två år. Sedan följde 3 000 timmar som trainee.

– Min första salongserfarenhet blev Tottes, sedan jobbade på en kedja i Västerås där jag lärde mig mycket detaljer. Sedan var jag i Uppsala en kort tid tills jag blev gravid.

Efter graviditeten, för snart sju år sedan, beslutade Elin sig för att starta eget.

– Jag tyckte det skulle vara skönt att få bestämma mina egna tider, och jag som jobbar mycket i sociala medier ville bestämma själv hur jag ska framställa mig. Då började jag med att hyra en stol hos Gabriels herrfrisör 2022.  Det tog två månader innan jag landade, och tänkte att "Oj, har jag startat eget företag nu".

undefined
Elin Carlsson
undefined
Elin Carlsson Efter att ha varit anställd hos olika frisörer i Enköping, Västerås och Uppsala, startade hon eget företag och hyrde stol i andra salonger.

Hur kom du fram till företagsnamnet, Saxelle?

– Sax har ju koppling till frisöryrket, Elle har jag kallats för när jag var tonåring, en bra kombination.

Vad är det roligaste i yrket?

– När jag ser att kunden är glad och lycklig i stolen efter behandlingen, och variationen av olika jobb, att man verkligen kan ta fram en persons personlighet.

I våras gick Elin Carlsson igenom resan till mästarbrev, som i början av november delades ut i Uppsala. För att få ta mästarbrev måste man ha jobbat i sex år. Enligt mästarregistret hon är den tredje frisören i Enköping som har mästarbrev.

Vad säger din mamma idag?

– Att det var helt rätt för mig, mer än det var för henne. Hon hade gesällbrev, så det känns kul att jag gått steget längre och tagit mästarbrev också.

Efter årsskiftet väntar en helt egen salong på henne.

– Jag tar över lokalerna som Hår1 har idag på Torggatan. Det ska bli roligt, jag ska göra om lite som jag vill ha det och den 25 januari blir det salongsinvigning, säger Elin Carlsson.

Elin Carlsson

Ålder: 35.

Bor: Enköping.

Familj: Man, en son och två katter.

Utbildning: Efter gymnasiet som dels bestod av 1,5 år samhällsvetenskapligt program Europainriktning, hela Estetprogrammet inriktning bild, blev det konststudier på Wiks folkhögskola, och därefter frisörutbildning på Style Education i Stockholm.

Yrke: Frisör med eget företag, Saxelle.

Fritid: Umgås med hela familjen, syskon, föräldrar och svärföräldrar, måla.

Tre ord som beskriver Elin: Omtänksam, inlyssnande, busig.

Instagramkonto: @saxelle.elin

Aktuell: Öppnar egen salong i nuvarande Hår1:s lokaler efter årsskiftet.

Elin har i november fått sitt mästarbrev. För detta krävs:

Godkänt gesällprov i yrket.
Minst 10 000 timmars yrkeserfarenhet efter godkänd grundutbildning (ca 6 år).
Mästarutbildning genom Sveriges Hantverksråd. Brevet är internationellt gångbart för flera hantverksyrken och titeln marknadsförs genom Sveriges Hantverksråd samt Mästarregistret.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!