Alldeles invid Dinners, vid vägen mot Sala, står en grå kubliknande byggnad. Det är en station för byte av elbilsbatterier för Nio-ägare.
– Nio separerar bil och batteri, vi ser flera fördelar med det, säger Gustaf Sjöholm, pressansvarig på Nio Sverige.
Varför Enköping?
– Vi bygger ett nätverk med stationer som knyter samman Stockholm, Göteborg och Malmö, då passade Enköping in i det.
Fast det gäller ju för flera orter...?
– Ja, men vi såg Enköping som en bra knytpunkt för resande till Sälen och Borlänge och det är en populär rast- och laddplats.
Nio arrenderar mark av Dinners, batteribytesstationen står på deras mark och det finns en tanke att bilister även ska stanna och äta där.
Bilmärket Nio startades i Kina 2014 och lanserades i Sverige hösten 2022.
Än finns bara cirka 75 bilar på de svenska vägarna.
– Men vi är i en etableringsfas och fokuserar nu på att bygga upp nätverket med batteribytesstationer, säger Gustaf Sjöholm.
Samtidigt lanseras flera bilmodeller, nu finns fem olika Nio att köpa i Sverige.
Men Gustaf, bara fem stationer att byta batterier på, det är inte mycket?
– Detta är bara början, vi bygger ut hela tiden, i augusti i Stockholm och i september i Arlanda – och det går förstås att ladda batteriet hemma och på vanliga laddstationer.
Är stationen i Enköping klar?
– Ja, det är bara lite finjusteringar kvar. I början av nästa vecka tas stationen i drift, då kan Nio-förare byta batteri där automatiskt på fem minuter.
Nio finns i dag i fem europeiska länder, Sverige, Danmark, Norge, Tyskland och Nederländerna. Den stora marknaden för det Shanghaibaserade företaget är fortfarande Asien.
Bilföretaget skiljer sig från andra biltillverkare genom att se bil och batteri som olika enheter.
En majoritet av ägarna leasar batteriet separat och kan välja mellan olika batterimodeller. Med det mindre batteriet kommer man 45 mil på en laddning, med det större 59 mil.
Den första stationen för batteribyte byggdes i Varberg för ett knappt år sedan. Därefter har Kungälv, Mariestad och Mjölby fått batteribytesstationer. Och nu blir alltså Enköping nummer fem.
– Det måste finnas batteribytesstationer och nu med fler bilmodeller är vi övertygade om att försäljningen tar fart på riktigt, säger Gustaf Sjöholm.
Hur lång tid tar det att byta ett batteri?
– Fem minuter och då behöver du inte ens gå ur bilen.