När en hund går till attack och händelsen polisanmäls så går ärendet vidare till länsstyrelsen, som tar beslut om vad konsekvenserna blir av en sån händelse.
Elisabeth Schöning är avdelningschef på lantbruksavdelningen hos länsstyrelsen. Hon berättar hur proceduren ser ut nu efter en hundattacken i Åkersberg.
– Vi gör en utredning kring den här händelsen för att se vad som har orsakat den. Sen har vi möjlighet att fatta beslut om åtgärder kring den här hunden efter det, säger Elisabeth Schöning.
Schöning fortsätter att berätta om hur processen ser ut för att bedöma ett sånt här ärende.
– Efter ett omhändertagande så gör vi ett mentalt test på en sån hund. Det görs med hjälp av polisens speciellt utbildade hundförare, utifrån en förutbestämd procedur. Det är först då de kan komma med en rekommendation till länsstyrelsen. Men själva händelsen är också en grund till vad vi beslutar, för det visar också vad hunden har för kapacitet att göra skada.
Länsstyrelsen ha varit i kontakt med den attackerande hundens ägare, och ägarens inställning till en sån här händelse kan påverka det slutgiltiga beslutet.
– Vi har haft ett bra konstruktivt samtal med hundägaren. Vi får se vilken typ av beslut vi landar i, men det skulle kunna vara till exempel att den ska ha koppel och munkorg eller liknande. Det handlar också om att bedöma personen som äger hunden, hur villiga de är att förstå hundens kapacitet och vidta åtgärder utifrån det, säger Elisabeth Schöning.