EP:s reporter bjuds in till kvarnbyggnaden och går igenom två stora tunga trädörrar fyllda med affischer från tidigare års musikscener. Inne i Forsby Kvarn är det svalt och ljuset som kommer in genom de smala, nästan kyrkliknande, fönsterna flödar in mot en stor svart flygel som står längst in på scenen. Paret har låtit bli att täcka över de gamla kalkväggarna och som besökare ser man ristningar på väggarna med årtal, namn och datum som viskar om historien.
– Det är en fantastisk rymd härinne. Men såhär har det inte alltid sett ut. Det här råskalet, det är fantastiskt. Det är historia, säger Ibba Andersson.
Makarna Staffan Larson och Ibba Andersson har ägt gården vid Forsby Kvarn sedan år 2002. Ibba Anderssons dröm var att starta ett kafé, vilket hon gjorde år 2012. Musikkvällarna växte till liv eftersom både Staffan Larson och Ibba Andersson själva är musiker i grunden. Han är violinist och dirigent och hon sångerska.
– Det är en sån jävla mysig känsla att veta att det har klingat här förut. Det är det som är så speciellt med en sån här plats på jorden, att det har funnits människor här så länge, så många tusentals år, säger Staffan Larson.
Ibba Andersson håller med maken:
– Ja, det tycker jag är så häftigt fortfarande, fastän vi har konserter här i 19 år. När jag sitter här och lyssnar på de konserter vi har här funderar jag över "vad skulle Joel tycka?". Han jobbade i den här kvarnen, säger Ibba Andersson och ler med blicken mot flygeln.
Den 10 augusti hålls den fjärde kvarnkonserten för i år, då med folkmusik. Därefter hålls en sista konsert den 24 augusti med toner från en pianokvartett. Paret har stammisar som kommer på varje konsert som hålls i kvarnen.
– Vi värnar om den klassiska musiken och även den nyproducerade klassiska musiken. Människor som kommer hit ser att musiker från olika genrer kan samsas, säger Staffan Larson.
Det går inte att undgå att paret som lever sitt liv på gården, bedriver kaféverksamhet och håller i musikkvällar, brinner för att bevara historien. De pratar passionerat och hjärtligt om vilka människor som bott där innan och visar gladeligen bilder på livet som det var för kvarnarbetarna i början på 1900-talet. Det är fotografen John Alinder som tagit många av bilderna på folket i bygden.
– Den här lilla pojken fiskade i ån här nedanför som var rik på både fisk och kräftor, säger Ibba Andersson och visar ett svartvitt foto på en pojke med skepparmössa på huvudet.
Musikscenen arrangeras av föreningen Forsby kvarn musikscen som är en ideell verksamhet. Detta gör paret för att fira musiken och låta tonerna klinga vidare i den gamla kvarnbyggnaden med kalkväggar och träbalkar i taket. Forsen hörs utanför fönstret.
– Vi har folk i publiken som blir helt lyriska över det som spelas på den här scenen, säger Staffan Larson.
Hårt arbete och mycket städande har lagt grunden till bevarandet av Forsby kvarn, skapandet av de lummiga trädgårdarna och dammen som ligger framför kvarnen.
– Egentligen har vi bara städat, säger Staffan Larson och blickar ut över kvarnen.
Ibba Andersson fyller i:
– Ja, det vi gjorde de första två åren var i princip att vi städade. Jag vet inte hur många lass vi körde till tippen i Enköping, säger hon och skrattar.