Ingen minns när Lasse Berghagen upptäcktes i Enköping

Lasse Berghagen upptäcktes i Enköping, på en nykterhetsgala 1964. EP har följt i spåren av den folkkära artisten.

Lasse Berghagen på en bild från 1974, tio år efter genombrottet.

Lasse Berghagen på en bild från 1974, tio år efter genombrottet.

Foto: Bertil Ericson / TT

Musik2023-10-21 17:00

Lasse Berghagen avled i torsdags. Artistkarriären började faktiskt en gång för länge sedan i Enköping. Allt enligt uppgifter från artisten själv. 

I självbiografin "Hej livet!", skriven tillsammans med Marcus Birro, beskriver Lasse Berghagen sitt genombrott i Enköping hösten 1964:

"Mitt liv har bestått av en lång rad genombrott, men ett av de första och största var när jag spelade "Ragatan på Baggensgatan" på NTO:s nykterhetsgala i Enköping".

I flera intervjuer har Lasse Berghagen berättat att Curt Peterson från skivbolaget Karusell fanns i publiken vid den då 19-årige Berghagens framträdande i Enköping. Det ledde till den första skivan, som släpptes året därpå, samma år som han gifte sig med Lill-Babs.

I en intervju med Ica-kuriren har Lasse Berghagen berättat att dåtidens gigant i musikbranschen, Simon Brehm, fick korn på honom genom Curt Peterson. Det blev starten på karriären:

– Simon ville att jag skulle komma in till stan och göra en platta. Jag var bara nitton år och behövde målsmans underskrift. Jag tänkte “det kommer aldrig att gå”.

Lasse Berghagens pappa ville nämligen att sonen skulle utbilda sig vidare, men han skrev på.

Musikern och Enköpingsbon Östen Brink, 93, har varit engagerad inom nykterhetsrörelsen och musiklivet i Enköping sedan han var i koltåldern. Han borde, enligt undertecknads resonemang, kunna berätta mer om detta historiska framträdande i 1960-talets Enköping.

Men kombinationen av Lasse Berghagen och Enköping är inte något som väcker några minnen till liv hos Östen Brink. Förklaringen till det är logisk. Östen Brink tillhörde nämligen IOGT. Vad som inträffade inom NTO var han därför ovetande om. Först 1970 slogs nykterhetsrörelserna IOGT och NTO ihop och blev IOGT-NTO.

– Jag hade bara med IOGT att göra och har aldrig varit med i NTO. Jag har varit med i IOGT, som blev IOGT-NTO, sedan 1937, berättar han.

Östen Brink ger dock ett matnyttigt tips i jakten i Berghagens spår. NTO-gården i Lilla Ransta utanför Örsundsbro skulle kunna vara platsen för den historiska spelningen. Lilla Ransta ligger inom Enköpings kommuns gränser och är den närmaste NTO-lokal som Östen Brink vet med sig fanns med på 1960-talet.

Birgitta Fredriksson, som är med och ansvarar för lokalen i Lilla Ransta idag, känner inte igen något om Lasse Berghagens framträdande, men hon tillägger att hon kom med i sammanhanget först 1984, 20 år efter spelningen.

Ingemar Nilsson, en mycket historiskt kunnig medlem inom IOGT-NTO-rörelsen tipsar om Östen Brink (tillbaka till ruta ett), men även om Örjan Englund, musikern som hade en framträdande roll inom musiklivet i Enköping på 1960-talet. 

– Det här är ingenting som jag kommer ihåg, berättar Örjan Englund som däremot långt efter 1960-talet i egenskap av musikproducent har spelat in en duett med Lasse Berghagen och Eddie Oliva.

Inte heller Marcus Birro, medförfattare till självbiografin, kan bringa någon ytterligare klarhet i fallet. För EP:s räkning lyssnar han på nytt igenom samtalet som han hade med Lasse Berghagen om Enköping, utan att hitta någon mer information om genombrottsspelningen än det som redan har berättats i boken.

Efter en arbetsdag i Lasse Berghagens spår tvingas undertecknad konstatera att jakten den här gången inte varit helt framgångsrik. Är det någon som minns framträdandet i Enköping? Var du med på den där nykterhetsgalan eller har du hört talas om den? 

Kontakta Enköpings-Posten! Hör av dig till tips@eposten.se och berätta!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!