Då bjuder nämligen Bålsta Kammarkör på en festfylld konsert med pukor och trumpeter tillsammans med orkester och solister. Konserten avslutas med mingel med snittar och bubbel i kyrkan.
Körledare är Gunnar Klum. Han har en utbildning som sångsolist (baryton) och är sångpedagog med många års erfarenhet från egna konserter och sångundervisning. Sedan några år är han Bålsta kammarkörs ledare.
– I höst fick Bålsta Kammarkör ett kulturbidrag från kommunen, som vi nu bland annat använder för att göra en ljud- och filminspelning av konserten i Skoklosters kyrka på första advent. En del av kulturbidraget har använts för att bjuda in operahögskoleelever, en i varje stämma, för att stärka och stimulera de olika stämmorna. Ett sångpedagiskt inslag med syfte att skapa extra balanserad klang och ge stimulans åt körens ordinarie medlemmar.
Mozart, Händel och Rachmaninoff står på programmet. Mozart är mannen bakom Missa in C ”Spatzenmesse”, KV 220. Mässan uruppfördes 1776 i Salzburg och har en festlig karaktär. Spatzen är tyska och betyder sparv och namnet fick mässan för att vissa violin-figurer låter som fågelkvitter.
Annat på programmet är fem satser ur G F Händels Utrecht Te Deum (en lovsång). Det framfördes första gången 1713 i St Paul´s katedralen i London, där Händel var verksam sedan 1712, anställd av drottning Anna av Storbritannien. Titeln syftar på fredsavtalet i Utrecht 1713 efter det spanska tronföljdskriget, vilket påverkade det politiska skeendet i Europa.
– Vi kommer också att framföra Bogoroditse Devo av Sergej Rachmaninov, en a cappella koral av stor skönhet, en av tonsättarens egna favoriter. Den komponerades 1915 och framfördes första gången i Moskva. Den blev mycket populär. Efter ryska revoutionen två år senare förbjöds religiös musik.
Förutom Bålsta Kammarkör medverkar en orkester på dryga dussinet instrumentalister, frilansande, Uppsalabaserade musiker med förste violinisten Anna Koecher som primus motor. De kommer att framföra ett par stycken. Solister är sopranen Lisa Carlioth, alten Hanna Hellensen, tenoren Mattias Gunnari och basen Gunnar Ekenäs.
Som avslutning på denna festkonsert får publiken lyssna på G F Händels storslagna Hallelujakör ur oratoriet Messias som skrevs 1742 och uruppfördes i Dublin 13 april 1742. Mer praktfullt än så kan det inte bli.