Förarens ord direkt efter kraschen – ville ta sitt liv

Den anställda på äldreboendet lämnade sitt arbetsrum för att koka kaffe. Fem minuter senare brakade en bil in genom tegelväggen. Den misstänkte för mordförsöket har sagt att han tänkte ta livet av sig.

Bilen hamnade djupt inne i kontorsrummet och förstörde inredningen. En bänk som stått utanför ytterväggen följde med in genom det stora hålet i väggen. I bilens baklucka förvarades två bensindunkar.

Bilen hamnade djupt inne i kontorsrummet och förstörde inredningen. En bänk som stått utanför ytterväggen följde med in genom det stora hålet i väggen. I bilens baklucka förvarades två bensindunkar.

Foto: Polisen

Mordförsök2024-03-28 05:00
undefined
Bilen var först fastklämd i väggen och fick vinschas ut ur rummet.
undefined
Bilen och det demolerade rummet.
undefined
Bilen hamnade djupt inne i kontorsrummet och förstörde inredningen. En bänk som stått utanför ytterväggen följde med in genom det stora hålet i väggen. I bilens baklucka förvarades två bensindunkar.

Vid 08.30-tiden på morgonen fredagen den 23 februari körde en bil rakt in i tegelväggen till ett kontorsrum på äldreboendet Åkersbergsvägen 3 i Enköping. EP granskar polisutredningen mot den man i 70-årsåldern som körde bilen och som är åtalad för mordförsök.

Kvinnan vars arbetsplats blev totalförstörd i den våldsamma kraschen konstaterar i förhör att hon hade väldig tur. Hon hade suttit i rummet bara fem minuter innan bilen kördes in i det. Om hon inte hade gått i väg för att sätta på morgonkaffet skulle hon ha hamnat i bilens väg.

Mannen i bilen ringde till en högt uppsatt chef på kommunens vård- och omsorgsförvaltning när han befann sig utanför boendet. Samtalet ägde rum bara några minuter innan han trampade på gasen och körde mot väggen. Chefen hann dock ringa till boendet innan kraschen.

Den uppringda chefen har berättat hur mannen sa till henne att han hade ställt dit en väska och att det fanns bevis i en telefon. Mannen sa även att han befann sig utanför boendet och att han skulle dö.

Polisen hittade sedan en väska som innehöll två telefoner på parkeringen utanför äldreboendet. På telefonerna fanns inspelningar av mannens samtal med personal på boendet.

Den första polisen som kom fram till boendet efter kraschen pratade med mannen när han fortfarande befann sig inne i bilen. Enligt polisen sa han att haft för avsikt att bilen skulle börja brinna eller explodera och att han skulle ta sitt liv. Mannen frågade även polisen om han fick låna dennes pistol.

Flera andra poliser och brandmän på plats fick höra av mannen att hans tanke hade varit att bilen skulle explodera eller brinna. I bilens baklucka förvarades två bensindunkar Mannen sa att han hade tänkt flytta dunkarna till framsätet, men att han inte lyckades med det eftersom de varit för tunga att lyfta för honom.     

Mannens utsikter att få bilen att verkligen explodera har dock varit mycket små även om han lyckats flytta dunkarna till framsätet, enligt förhöret med räddningstjänstens insatsledare:

"En bil exploderar normalt inte av sig själv utan det skulle ha behövt riggats på något annat sätt".   

Endast två timmar innan händelsen i Åkersberg la den åtalade ut en film på Facebook. I videon säger mannen att personal på boendet har ljugit. Mannen har under lång tid uttryckt missnöje med den vård hans anhöriga får på boendet och att han inte tillåts besöka henne i den omfattning som han vill.

I videon nämner han särskilt en anställd på boendet och att denna ljugit hela tiden: "nu ska jag fixa så hon kommer ihåg det där, vad hon sagt".

Den åtalade har i senare förhör lagt fram en annan version av skälen till bensindunkarna och till att han körde in i boendet än vad han först sagt efter kraschen. Bensindunkarna har han förklarat med att de legat kvar i bakluckan efter tiden då han hade båt.

Enligt mannen såg han genom fönstret att det inte fanns någon inne i rummet innan han körde in i det och att han aldrig haft för avsikt att skada eller ta livet av någon.

Det som den misstänkte sa till flera efter kraschen, om att bensinen skulle börja brinna och att han ville ta livet av sig, var uttalanden som han hade gjort i affekt då han var uppriven, enligt versionen i förhören.

Mannen nekar till att ha gjort sig skyldig till mordförsök. Men han erkänner att han begick grov skadegörelse när han körde in bilen i äldreboendet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!