Örsundaån rensas på skräp: "Mycket mer än vad vi trodde"

Det hittades mer skräp än förväntat när dykare sökte genom Örsundaån.
– Vi höll bara på mellan klockan 10 och 13, säger Johan Axnér.

Utöver drygt fyra ton däck hittades en "en bättre begagnad toalett" i Örsundaån.

Utöver drygt fyra ton däck hittades en "en bättre begagnad toalett" i Örsundaån.

Foto: Privat

Miljö2024-10-21 19:00

Uppdraget var skräprensning av Örsundaån, vars avrinningsområde sträcker sig över kommunerna Enköping, Uppsala och Heby. Trots att insatsen bara pågick under tre timmar hittades drygt 4,5 ton gamla däck och 500 kilo övrigt skräp.

– Som allmänhet blir man häpen av vad människor lämnat under vattenytan, säger Johan Axnér, vattenstrateg vid Enköpings kommun och sekreterare i Örsundaåns vattenråd.

undefined
Johan Axnér, sekreterare i Örsundaåns vattenråd.

Evenemanget organiserades med stöd av LONA, Lokala naturvårdssatsningen. Det är ett stöd som kommuner kan söka för projekt som gynnar det lokala friluftslivet.

– Vi på Örsundaåns vattenråd valde att göra den här aktiviteten tillsammans med Heby och Enköpings kommun för att uppmärksamma hur vi människor behandlar och hur vi historiskt har behandlat våra vattenmiljöer. Vi hade fått ett tips om att det kan ligga en massa skräp på botten i den här delen, säger Johan Axnér och syftar på åns centrala delar av Heby.

Dykarna, som anlitades från Hands2Ocean, åker runt till olika platser i Sverige. De hjälper till att plocka upp skräp som människor har dumpat på botten, förklarar han.

– Vi hjälptes åt att dra fram skräpet till parkeringen på Ica i Heby, så att de som passerade förbi fick titta på vad som ligger och gömmer sig på botten. 

Hur ofta görs det här?

– Det görs ju inte i den bemärkelsen. Det är kommuner eller andra som anlitar dykare som kommer och gör den här typen av aktivitet. Det här gjorde vi för att lyfta upp problemet och visa vad vi människor har gjort.

Johan Axnér förklarar att de inte arbetar årligen med skräprensning, utan det kan vara att de mottar ett tips om en viss plats som kan behövas dykas på.

undefined
Utöver drygt fyra ton däck hittades en "en bättre begagnad toalett" i Örsundaån.

Hur ser behovet av skräprensning i vattenmiljöer ut?

– Det finns förmodligen ett ganska stort behov av att samla upp skräp. Det tar verkligen lång tid för bildäck att brytas ner. Under hela tiden som det ligger i vattnet läcker små mängder giftiga ämnen som finns i däcken. Totalt sett, eftersom det finns så mycket däck, blir halterna väldigt höga.

För livet under vatten blir det en definitiv negativ påverkan, menar Johan Axnér. Bildäck anses dessutom vara den största enskilda orsaken till mikroplaster i haven.

Vad fick ni upp?

– Det var ungefär fyra ton olika former av däck. Det var bildäck, traktordäck och lastbilsdäck. Sen var det ungefär 400-500 kilo annat skräp, såsom några kundvagnar, cyklar, en toalett och trafikskyltar.

Var det mer eller mindre än förväntat?

– Det mycket mer än vad vi trodde. Det var i alla fall min känsla av det hela.

Om Örsundaåns vattenråd

Bildades: Hösten 2020

Uppdrag: I samverkan med brukare och ägare, markavvattningsföretag och övriga ska de verka för ett långsiktigt hållbart nyttjande av vattenmiljöerna. Målet är att god ekologisk, kemisk och kvantitativ status ska uppnås i vattenmiljöerna inom avrinningsområdet.

Vattenrådet ska arbeta utifrån avrinningsområdesperspektiv, verka för att mer kunskap om vattenmiljöerna i området kommer fram, sprida kunskapen inom avrinningsområdet och stötta genomförandet av åtgärder som ska förbättra vattenmiljön.  

Källa: Mälarens vattenvårdsförbund

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!