I juni fick Migrationsverket i uppdrag av regeringen att inrätta återvändandecenter runt om i Sverige. Centren ska vara särskilda boenden för personer som ska avvisas, utvisas eller överföras till ett annat land där de får vara i väntan på att deras beslut verkställs.
Nu har Migrationsverket omvandlat befintliga boenden till återvändandecenter på fem platser i landet, det gäller Stockholm, Sagåsen, Malmö, Burlöv och Enköping.
– Det är Migrationsverkets regioner som har bedömt vilka orter som är lämpliga och har de bästa förutsättningarna för det här ändamålet. I Region nord har man valt ut Enköping och Stockholm, säger Filippa Nordfeldt, kanslichef inom Migrationsverkets nationella operativa avdelning.
Det boende som Myndigheten valt ut att göra om till återvändandecenter i Enköping används idag bland annat som asylboende. Sammanlagt rymmer boendet 160 platser varav 120 kommer att dediceras till verksamheten med återvändandecentret och resterande 40 platser kommer att vara till för annan verksamhet. Det finns ingen tidsgräns för hur länge en person kan vistas på centren men tanken är att de ska vara där så kort tid som möjligt då de ska utvisas från landet.
Både personer som bor i egna boenden eller på någon av Migrationsverkets anläggningar kommer erbjudas plats på något av boendena, i dagsläget finns det enligt myndigheten uppemot 2500 sådana ärenden. De personer som tackar ja till en plats på återvändandecentren kommer att få information om hur de ska återvända till sina hemländer.
– Det kan handla om att föra en dialog om vad som väntar dem efter att de lämnat Sverige eller hjälpa dem med praktiska saker som att ta fram resehandlingar. Vid behov kan vi också bidra med finansiellt stöd ifall någon till exempel behöver hjälp att boka en resa, säger Filippa Nordfeldt.
Just nu för Migrationsverket nära dialog med de kommuner, regioner och länsstyrelser som berörs av beslutet för att informera dem om vilka effekter återvändandecentren kan komma att ha på deras vanliga verksamheter.
– Dialogen är viktig eftersom det kan innebära ansträngningar för kommunerna om de behöver erbjuda många barn i skolåldern undervisning. På samma sätt är det med sjukvården, säger Filippa Nordfeldt.
Kommer Migrationsverket att behöva anställa personal för att driva verksamheten runt återvändandecentret i Enköping?
– I nuläget kan inte säga exakt om det kommer att bli aktuellt eller inte. Jag ser det dock som troligt då det här är en växande del av Migrationsverkets uppdrag.