För att det rent meteorologiskt ska bli vår så krävs en sju dagar sammanhängande period efter den 15 februari med dygnsmedelstemperatur över nollan.
2022 så inträffade det den 17:e mars. Samma sak i år. Något som är ytterst ovanligt.
– Det är bara att räkna efter själv. 15 februari är första möjliga dagen, sen kan det ju vara kallgrader långt in i april. Att det ska inträffa samma dag två år i rad är ytterst ovanligt, säger meteorolog Anders Wettergren på SMHI, som dock varnar EP:s läsare att andas ut.
– Vi är på väg in i en kallare period igen med minusgrader och snö, så gillar man sol och värme är vintervädret inte över. Men det är fortfarande meteorologisk vår. Har det väl blivit en sån här sjudagarsperiod efter 15 februari så blir det inte vinter igen om det blir kallt.
Men vinter lär det bli igen i år, frågan är bara när.
– Det finns ingen satt gräns på hösten för när vintern kan infalla, utan då brukar vi räkna från den första sammanhängande sjudagarsperioden med dygnsmedeltemperatur under nollan, säger Anders Wettergren, och fortsätter:
– Det är klart att det kan bli en kort höst, men vanligtvis brukar vi inte se såna perioder i Enköpingstrakten förrän tidigast i oktober. Och det är samma sak där. Får vi en sammanhängande period med varmgrader igen så blir det inte höst igen. Då är vinter på plats för att stanna, åtminstone fram till 15 februari.