Utställning lär barn att vara källkritiska på nätet

Tre av fyra barn på lågstadiet använder sociala medier dagligen. Nu får unga i Enköping lära sig att vara källkritiska tillsammans med världens starkaste björn.

I utställningen får man lära sig om källkritik och vad det finns för olika slags källor.

I utställningen får man lära sig om källkritik och vad det finns för olika slags källor.

Foto: Fanny Simonsson

Medier2024-03-17 17:00

På Enköpings bibliotek står skolbarnen med förstoringsglasen redo. De är på plats en timme innan öppningstid för att få en visning av utställningen "Bamses Källspanare". Redo är också skolbibliotekarien Ulrika Pettersson. Utklädd till detektiv berättar hon för besökarna att Bamse har blivit falskt anklagad för ett brott och att deras uppgift är att hitta källan. 

Arbetets museum är skaparen av vandringsutställningen som reser runt mellan Sveriges folkbibliotek för att lära yngre barn om källkritik. 

undefined
Towe Silwerhorn Öfjäll, biblioteksassistent på Enköpings bibliotek.

– Det är ett av bibliotekets viktigaste uppdrag. Speciellt i dagens samhälle med falska nyheter och påverkningskampanjer, säger Towe Silwerhorn Öfjäll, biblioteksassistent på Enköpings bibliotek.

Enligt Internetstiftelsens undersökning från januari i år har en av tjugo svenskar under det senaste halvåret delat samhällsnyheter på sociala medier utan att veta vem källan är. Majoriteten uppgav även sociala medier som den svåraste platsen att vara källkritisk på. En rapport från 2023 visar att tre av fyra barn på lågstadiet använder sociala medier varje dag.

– Nätet är ett stort hav och vare sig man vill eller inte simmar vi alla i det, även våra yngsta. Därför behöver man redan i tidig ålder lära barn att allt som sägs inte alltid är sant och kunna skilja på åsikter och fakta, säger Towe Silwerhorn Öfjäll.

undefined
Skolbibliotekarie Ulrika Pettersson visar de yngre eleverna från Rombergaskolan bibliotekets nya utställning. Under visningen är hon utklädd till detektiv.

I Internetstiftelsens undersökning framkommer det också att nästan tre av tio föräldrar anser att deras barn inte får tillräcklig skolundervisning om digital källkritik. Detta gäller i högre grad bland föräldrar som har barn i grundskolan (33 procent) jämfört med föräldrar till barn som går på gymnasiet (23 procent).

undefined
I visningen får besökarna veta att Bamse blivit falskt anklagad för ett brott. Uppgiften är att ta reda på källan.

– Då vi lever i ett informationssamhälle måste man kunna navigera sig i detta. Det är förödande när motsättningar och intolerans bygger på luftåsikter eller propaganda. Källkritik är viktigt för att vi ska kunna leva tillsammans, säger Towe Silwerhorn Öfjäll.

På biblioteket börjar rundvandringen gå mot sitt slut. Påfyllda med information om ryktesspridning, olika typer av källor, hur lätt det är att manipulera nyheter på nätet och vem som pratat osanning om Bamse är barnens ögon kritiska. En av dem går fram till sin lärare och frågar:

– Om detta publiceras i tidningen, kan vi lita på det då?

Svaret eleven får är att reportern från EP är kollega med Bamses vän: journalisten Nina kanin. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!