Sprakande Nobelmiddag i Enköping: "En höjdpunkt"

Det är Nobelmiddagstider – och för eleverna på restaurangprogrammet är det lite av höstens "examensprov". "Inget ont om vanliga luncher, men det här är lite extra", säger en av eleverna, Gustaf Löfgren.

Sebastian Bragnum serverar vinet till varmrätten.

Sebastian Bragnum serverar vinet till varmrätten.

Foto: Thomas Lindblom

Mat & dryck2022-12-09 16:30

Tidigare år har restaurangprogrammets Nobelmiddag varit samma som föregående års "riktiga" middag i Blå Hallen. Men efter att coronapandemin sett till att middagarna både 2020 och -21 ställdes in blev årets meny en lite "Best of" tidigare år, i väntan på årets Nobelmiddag som äger rum under lördagen.

Det bjöds på bland annat röding från 2018 års meny, hjortytterfilé från 2014 och en final med sprakande körsbärskupol från 2015.

En middag som kräver en hel del förberedelser, även för eleverna i Enköping. Bland annat kokades såsen i närmare 40 timmar innan servering.

Men det blir också annan känsla i både tillagning och servering.

– Det är sällan vi har det på det här sättet, och det är mycket roligare. Vi gör oftast vanliga luncher, och inget ont om vanliga luncher, men det här är lite annat, säger Gustaf Löfgren, som går andra året på restaurangprogrammet.

Och visst finns det lite drömmar om att servera eller laga en riktig Nobelmiddag i framtiden.

– Då får man skryträttigheter om man skulle lyckas ta sig dit. Hade man fått en förfrågan, så hade man självklart gått med på det, säger Gustaf Löfgren.

Även bland lärarna är Nobelmiddagen uppskattad.

– Det är alltid en höjdpunkt, och det är alltid jätteroligt att jobba tillsammans med alla härliga ungdomar. Och när det är Nobelmiddag så taggar alla upp och är lite mer på tå, säger Ulla-Maria Hansén, mångårig lärare för restaurangeleverna.

Novisens nobelmeny

Förrätt:

Lättbakad röding med hummerbuljong, silverlök, löjrom från Torsvi, krispig potatis och krassekum.. 

Varmrätt:

Kryddstekt hjortytterfilé med saltbakad gulbeta, pärllök, potatis- och selleripuré samt rödvinssky. 

Efterrätt:

Körsbärskupol med caffe-lattemousse, körsbärscurd, körsbärsmarmelad och brioche.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!