58 loppisar i Fjärdhundraland till helgen – så fyndar du

Helgens kommande loppisrunda ger enköpingsborna möjlighet till riktiga fynd och spännande upptäckter. "Det gäller att vara på plats få fort loppisen öppnar och allt är påfyllt, då kan man hitta de bästa sakerna", säger loppisexperten Lars Hellsten.

Både ful- och finmässing kan man hitta på loppis. Båda är ofta värt att lägga pengar på.

Både ful- och finmässing kan man hitta på loppis. Båda är ofta värt att lägga pengar på.

Foto: Paulina Sörlin

Loppmarknad2024-07-05 19:00

Kristall, transistorradio, campingkök, fotogenlampor och trälådor. Allt detta kan du hitta på helgens loppisrunda i Fjärdhundraland. Under lördag och söndag hålls loppisrundan och hela 58 loppisställen finns med på den officiella listan. Alla loppisar och en karta som anger var de finns syns på Fjärdhundralands hemsida. Det kommer att vara loppisar på många ställen, bland annat i Ramstalund, Slottsskogen och Bredsand.

Oftast är de som går på loppis pålästa, kunniga och de vet vad de letar efter. Detta kan göra det svårare för de som vill ta sovmorgon och tänker komma lite senare till loppisarna, då de bästa fynden riskerar att ha sålts redan.

– Folk kan ju leta allt ifrån knivslipar till världens minsta grej. Det är roligt om man hittar Enköpings-knutna grejer, säger loppisexperten Lars Hellsten, som äger och driver retrobutiken Retro T58 nere vid Hamnmagasinen i Enköping.

De bästa fynden görs genom att vara ute i god tid och att man klämmer och känner på det man tänkt köpa. Ofta kan vikten på föremålen kopplas till varans äkthet. Att kolla efter stämplar eller märken under porslin och prydnadsföremål är ett hett tips.

– På små loppisar ut mot landet brukar det finnas bra keramik och det brukar ligga stadigt på rätt pris, säger Lars Hellsten.

undefined
Koppar finns det tusenfalt av - så här gäller det att hitta rätt sort.

– Småsaker ska man verkligen ta sig tiden att gå igenom när man är på loppis, för där kan riktiga småskatter gömmas, säger Lars Hellsten.

– Mässing är alltid populärt. Det finns föremål som är av indisk mässing, sen andra sorters mässing från Grillby mekaniska och större märken som Skultuna. Alla de typerna av mässing är av hög kvalitét, säger han.

undefined
Kinesiska föremål och det som kommer från Asien kan man kika på extra, då de har mycket detaljer.

Det gäller att ha koll på sina märken, menar loppisexperten Lars Hellsten.

– Man kan med fördel kolla efter Rörstrand, Uppsala Ekeby och Gustavsberg. Det är sådant som brukar finnas, säger han.

undefined
Fiskar är ett vanligt förekommande tema bland loppisgrejer.
undefined
Gamla och vackra lampor går oftast att finna då dödsbon säljs ut.
undefined
Svenska mässingsljusstakar finns det gott om, men ändå kan det vara svårt att hitta den som är helt perfekt.

När det kommer till möbler styrs prislappen ofta av skicket och materialet. Som köpare kan man kolla efter skavanker och fråga om möbelns ursprung för att få en bättre idé om vad den kan vara värd. Sedan är självklart hela poängen om man tycker om själva varan eller inte.

– Tycker man om saken så är halva resan gjord. Sedan kan man ibland förhandla om priset, men det beror lite på. Jag tycker ändå att folk som säljer saker ute på landet brukar sälja saker för vettiga priser, säger Lars Hellsten.

undefined
Sockerlådor är omåttligt populära på loppisar och har varit det i flera år.
undefined
Både ful- och finmässing kan man hitta på loppis. Båda är ofta värt att lägga pengar på.
Loppisexperten tipsar

Märken: Är du en loppisfantast bör du lära dig vilka märken du ska hålla koll på och tycker om. De som i området kring Enköping är mest populära på loppisar är Gustavsberg, Rörstrand och Skultuna.

Mässing: Oavsett om den är "ful eller fin" enligt Lars Hellsten så är mässing alltid aktuellt. Kan fyndas för riktigt låga priser, bara man har tålamodet att kolla efter det. Indisk mässing är dyr då den är av hög kvalitet och likaså Skultunas mässing såklart.

Möbler: Beroende på skick och material kan priserna variera på möbler. Teak är ett material som alltid är populärt och som efterfrågas, men som med lite tur kan hittas på loppisar.

Kristall: Äkta kristall känns ofta igen på vikten. Ibland har man tur och kan hitta riktigt fina kristallvaser eller kristallskålar för låga summor på loppis.

Källa: Lars Hellsten, driver antikbutik vid hamnmagasinen i Enköping

Karta: Enköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!