– Många har svårt att göra "göret" i affärsvärlden. Men jag tvekar aldrig utan sätter fart med en gång, säger Anna Barkfeldt. På Östersta gård utanför Enköping har hon tillsammans med sin familj skapat den perfekta platsen för allt hon drömt om. Utan stress.
– Den här platsen vill jag dela med andra. Genom yoga, retreats, hideouts, konferenser och bröllop, berättar Anna. Samtidigt arbetar hon hårt i stora företag, föreningar och inom välgörenhet, och har hållit ett tempo där andra skulle gå in i väggen.
Hon är den driftiga affärskvinnan, ständigt med en fot i något företag som affärsutvecklare. Den andra foten står på Östersta gårds mark, där andligheten finns med i allt hon gör i sitt eget företag. Med en självsäker ödmjukhet berättar hon om glädjen i att arbeta med allt från start up-företag, turn around business och sin nuvarande roll som vd för Cykelpoolen Sverige AB. I nästa andetag talar hon om hur hennes kloka hästar(!) bjöd in människor till en retreatdag på Östersta nyligen.
Hon är född i Enköping men senast bott i Stockholm. 2015 flyttade Anna med sin man Bernhard från innerstan. Lägenheten på 47 kvm lämnades för Östersta gård med 7 hektar mark. Nu kunde Anna ha sin häst hemma och inte behöva lägga tid på att pendla till stallet långt bort. De hade pratat om barn och ville börja ett annorlunda liv på landet. Ganska så snart upptäckte Anna att kreativiteten och livsåskådningsfrågor knackade på dörren.
– Vad förväntas av mig?, dök upp. Räcker jag till? Vilket håll ska jag navigera åt?, berättar hon. Anna, som vid flytten jobbade som marknadschef på ett stort företag och precis var klar med sin MBA (Master Business Administration, reds anm), hade fullt upp med sin karriär. Andlighet var inte främmande för Anna, men en bok kom helt att förändra hennes liv.
– Boken väckte en nyfikenhet att vilja släppa fram mig själv, säger Anna. Hon hade läst "Alla kungens hästar" av Emelie Cajsdotter, och insåg att hon vill leva ett liv där man övar på livsåskådning och möter andra i empati och förståelse.
– Jag har alltid haft en rädsla över att göra något så pass bra, att jag skulle överskina någon. Jag behöver träna på att inte begränsa mig och våga leva i mina essenser och göra det jag är menad att göra.
Anna blev invald i styrelsen på ett finansbolag, var mamma, fru och affärsutvecklare när Coronan slog till. Hon kunde inte tygla alla kreativa idéer hon fick när hon var hemma på gården, och snart gick allt i högt tempo med projekt som utvidgande både hennes egen andlighet och stressfria zon, till att även vara till nytta för andra som vill besöka Östersta.
– Jag byggde en stor yogastudio på stalloftet. Ingen instruktör ville åka ända hit. Så jag fick göra som med det mesta – göra det själv, skrattar Anna.
Hon utbildade sig inom yin yoga och sen dök längtan upp efter att få skapa boende och en plats att samlas för de som kom långväga. Så hon byggde en retreat vid hästhagarna med hideouts, inspirerade av glamping, där man får lugn och ro, övernatta och laga sin egen mat.
– Jag fick hjälp att resa stommarna, men sen snickrade jag allt själv.
Anna har gått en kurs hos Emelie Cajsdotter, hon som skrev boken Anna såg som så värdefull för några år sen. På kursen får man hjälp av Emelies hästflock med 65 hästar, att livsåskåda och göra övningar.
– Min mentorhäst har berättat att hon fascineras av min höga intensitet, många känslodjup och stora livsglädje. Och det speglar mina livsessenser. Jag är en initiativtagare och möjliggörare. Jag har lärt mig att se hur saker och ting hänger ihop och vilka möjligheter som finns. Jag har tränat på att fråga mig själv vem jag är. Och svaret är att jag är tillräcklig. Alla behöver lyssna på sin längtan och vad man vill göra i livet. Och följa den, säger Anna.
Förutom att driva verksamhet på Östersta, vara vd på Cykelpoolen där Anna brinner för hållbarhetsfrågor, så har hon som ordförande i ett välgörenhetsprojekt nyligen hjälpt till att få in över nio miljoner till hästar som behövde en plats att bo på. Hon är vice ordförande i en hembygdsförening i Trögden och ser nytta i lokala aktiviteter, träffar och utbildningar.
– Snart lanseras även "Mälarland" där jag är involverad. Det är ett initiativ sprunget ur kommunens önskan om att få Trögden till en destination, och samla små företagare på en karta. Vi hjälper till att synliggöra verksamheter i Trögden.
När Anna får frågan om hur hon hinner med familjen, sina hästar, sina projekt och verksamheter utan att stressa säger hon:
– Vi människor har olika tidsuppfattningar. Enligt Newton ges du tid. Får jaga och skynda. Jag lever lite mer i Einstein-tid. Att jag är källan, jag skapar min egen tid. Jag planerar inte med långa listor och oroar mig för vad som kommer. Allt har en förutbestämd ordning av någonting högre än oss, och jag tar det som det kommer. Sen gör jag det bara. Och jag har aldrig ångrat ett enda beslut i mitt liv. Jag kliver alltid nyfiket in genom dörrar universum öppnar upp, och sätter sen fart med en gång.
Anna fortsätter om sina tankar kring tid:
– Alla behöver vara sig själva men alla behöver inte vara en "görare". Alla är lika värda och har sin självklara plats. Men att lägga tid på att prata skit, döma andra och inte komma dit du vill är onödigt. Lägg tiden istället på att något som tar dig framåt. I min livsåskådning ser jag gärna att hierarkier försvinner och att man kan bli precis vad man vill. Och vet du inte vart du ska? Kanske kan en häst ge dig ett bättre svar än bruset från människor runt omkring. Våga lyssna. De säger kloka saker.
Annas företagsanda är sprudlande men ändå så lugn. I blodet finns företagandet från farfar som drev hatt- och mössbutik på Torggatan. Och Annas morfar hade en plastfabrik bakom tågstationen. Det blir säkert fler spännande projekt för Anna framöver.
– Jag kan inte tygla mig. Det är viktigt för mig att få ge av min essens, som i slutänden bidrar till samhället.