Konflikt med markägaren – nu har Fånöbadet rivits

I somras sade Löts bygdegårdsförening upp skötseln av Fånö badplats efter att inte ha kommit överens om ett arrendeavtal med markägaren. Nu har hela badplatsen rivits.

Så här såg Fånö badplats omklädningsrum ut under rivningen.

Så här såg Fånö badplats omklädningsrum ut under rivningen.

Foto: Joakim Åkerman

Livsstil & fritid2021-12-23 06:00

Fånö badplats har funnits i drygt 100 år och under 14 av dessa år har Löts Bygdegårdsförening tagit hand om badplatsen. 2007 tog de över ansvaret efter kommunen och drev det ända fram till i somras då de sade upp driften av stranden. Detta var på grund av en konflikt med Jan Larsén, ägaren av Fånö gods som omfattar badplatsen, som grundade sig i att de båda parterna inte kom överens om arrendeavtalet. 

Dessa oenigheter föranleddes av att markägaren under förra hösten satte upp bommar mot badplatsen, vilket hindrade trafik att komma fram till stranden under vinterhalvåret.

– Eftersom badplatsen även utnyttjades under vintern för bland annat skridskoåkning och grillkvällar ville vi därför halvera årsarrendet, vi hade inte haft råd att fortsätta annars. Han gick inte med på det och vi i föreningen ville inte ödsla för mycket tid med att bråka om det här så vi valde att säga upp avtalet, säger Löts Bygdegårdsförenings ordförande Mikael Thorsell.

Utan ett avtal skulle platsen således återställas, vilket ledde till att hela Fånö badplats revs i lördags. Ett väldigt tråkigt besked enligt Mikael Thorsell.

– Det var en jättefin badplats som allmänheten hade stor glädje av. Det är många som har ansträngt sig hårt för att göra badplatsen så bra som möjligt och som dessutom har arbetat helt ideellt med detta. 

Joakim Åkerman var i 15 år ansvarig för bland annat gräsklippning, bryggor, sopor och latrintömning på Fånö badplats. Han delar Mikaels åsikter och tycker det är mycket ledsamt att den inte längre kommer finnas kvar.

– Jag har varit här och badat sedan jag var liten så jag har jättemånga minnen härifrån. Det är väldigt trist då det är ideella krafter som byggt upp detta och folk som besökt stranden under dessa år har varit oerhört tacksamma. Jag tycker att det är ett känslokallt agerande av Larsén. 

Kommunen har köpt bryggorna som hädanefter kommer att användas till Nyladabadet. Mikael menar dock att de hade kunnat göra betydligt mer från för att rädda badplatsen.

– Jag kan verkligen inte förstå varför kommunen inte tog över driften av stranden. Det är skittråkigt men vi har inte kunnat göra något annat, när vi inte kom överens om arrendet så orkade vi inte fortsätta. Men det är synd då det är många barnfamiljer som drabbas av detta.

EP har sökt markägaren Jan Larsén för en kommentar men utan framgång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!