Till vardags är Simon Axelsson elevcoach på Bergvretenskolan. I sitt arbete har han identifierat ett behov av en trygg plats där ungdomar kan umgås och hitta på aktiviteter utanför skoltid.
Nu har han tillsammans med Fanna BK planer på att öppna upp en fritidsgård på Fanna IP.
– Jag ser att behovet av en mötesplats för ungdomar här i Fanna och Bergvreten. Jag har drivit det här projektet tillsammans med Fanna BK och ordförande Jeanette Andersen Kallin. Vi ser att det finns en efterfrågan och möjligheterna i och med att vi har klubblokalen, säger Simon Axelsson.
Han hoppas att en fritidsgård kan förebygga skadegörelse och inbrott som föreningar i andra delar av kommunen drabbats av under det senaste året.
– Det har varit tufft i andra delar av stan och vi vill inte att det kommer upp hit. Kan vi arbeta förebyggande med vuxennärvaro och en meningsfull tillvaro för barnen så vill vi göra det.
Fritidsgården på Fanna IP öppnar upp verksamheten den 3 januari.
– Vi måste smyga igång någon gång. Det är bra för att ge oss en uppfattning kring vad vi behöver och hur många som kan tänkas komma dit.
Inför öppningen har Simon Axelsson tillsammans med föreningen haft en dialog med Enköpings kommun gällande ekonomiska medel till fritidsgården. Men kommunen har inte givit något definitivt besked kring hur mycket pengar man kommer kunna bidra med. Föreningens enda krav för att bedriva verksamheten är att man inte ska behöva gå med ekonomisk förlust.
– Det är ett tufft ekonomiskt läge nu för många föreningar, så nu det handlar om att det inte får gå back rent ekonomiskt. Vi behöver få pengar någonstans ifrån. Vi vill någonstans att kommunen ska ta sitt ansvar, men alla är välkomna att hjälpa till. Vi kan inte gå back på att bedriva en fritidsgård, säger Simon Axelsson.
Ni öppnar på onsdag, vet ni hur mycket pengar ni har att röra er med?
– Nej det vet vi inte. Vi är fortfarande i uppstartsprocessen och vi känner att det är bättre att börja än att bara snacka om att vi ska börja med det här.
Vilka är de stora omkostnaderna för verksamheten?
– De stora kostnaderna är material så vi kan erbjuda aktiviteter till barnen. Vi behöver soffor där de kan hänga, pingisbord och kanske något tv-spel. Sen måste man såklart ha någon form av kiosk eller cafeteria.