På de kommunala fritidsgårdarna kan man få hjälp med läxor, umgås med vänner, spela bräd- och tv-spel och åka på utflykter tillsammans med andra unga. På vissa fritidsgårdar i kommunen har man även tillgång till idrottshall där man kan leka eller sporta under sitt besök.
Men fritidsgårdarna är inte lika många som de varit tidigare i Enköpings kommun. I dagsläget finns det fyra fritidsgårdar som drivs i kommunal regi. Tidigare fanns även ungdomens hus på Sandgatan. Men ungdomens hus lades ner och verksamheten flyttades till Rombergsgatan i Enköping istället.
– Vi har verksamhet i Romberga, på V-boden, Hummelsta och i Fjärdhundra. Vi har även Oasen som är öppen på torsdagar, det är en mötesplats för funktionsvarierade, berättar Michael Sjöberg, enhetschef för unga på Enköpings kommun.
Enhetschefen har svårt att uttala sig om utbudet möter efterfrågan gällande fritidsgårdar Enköping. Men han lyfter samtidigt fram att kommunen har fått ta emot flera önskemål gällande en utökning av antalet fritidsgårdar.
– Jag vet att det är många som vill ha fler fritidsgårdar. Sen hur många barn och ungdomar det är nu jämfört med förr, och hur behoven ser ut nu, vilket då är underlag för hur många fritidsgårdar och mötesplatser det bör vara behöver vi se över i samråd, säger Michael Sjöberg.
Går det att säga hur mycket pengar som är avsatt för att driva fritidsgårdarna idag?
– Vi har vår budget och under den går personal och hyra. Den ligger på cirka sju miljoner. Vi har ett kompensatoriskt uppdrag också, så vi är där vi ska vara.
Vad innebär det i praktiken?
– Romberga och Västerleden är områden där vi känner att vi bör väga upp och vara på plats. Det är där behoven är som störst.
I de flesta fall drivs fritidsgårdarna i kommunal regi, men det finns även fritidsgårdar som drivs av föreningar. I Lillkyrka drivs fritidsgården av Södra Trögds IK i samarbete med Enköpings kommun. Michael Sjöberg menar att föreningsinitiativ är något kommunen ser positivt på.
– Det är så vi ska arbeta, tillsammans. Kommer det ett önskemål från en förening på mitt bord så gör jag allt jag kan för att hjälpa föreningslivet. Även om jag har hand om fritidsgårdar och fritidsklubbar så har alla inom upplevelseförvaltningen och kommunen samma mål. Vi vill att det ska bli bra för ungdomarna, säger Michael Sjöberg.