Det kan vara svårt att veta exakt vad som gäller under rötmånaden, men oftast räcker sunt förnuft långt. Sådana saker som att tvätta händerna efter hantering av rått kött och kyckling är självklart för de flesta.
Då det är varmt och fuktigt på sommaren kan vissa livsmedel ruttna snabbare än andra tider på året. Den största utmaningen under sommaren är att hålla köpt mat kall och den tillagade maten man kanske tar med sig ut på utflykt kall under hela utflykten.
– En av utmaningarna är att maten förstörs fort och det gäller framförallt frukt, säger Jonas Toljander, mikrobiolog på Livsmedelsverket.
Har man långt mellan affären och hemmet så hinner maten bli varm, säger han. Det kan innebära problem med temperaturen om man har nyinhandlad mat eller tillagad mat stående framme för länge i värmen.
Mögel och bakterier trivs bäst i värme och fukt. För att undvika mögel ska man se till att alla kylvaror i princip alltid är kylda. Något som vissa kanske inte vet är att hållbarhetstiden på kylvaror förkortas om varorna man handlat i mataffären inte får komma in i kylskåpet så fort man kommit hem.
– Mögelsporer har större risk. Luftfuktigheten gör ju sitt. Man kanske tror att kylskåpet håller en viss temperatur, men så gör det inte det. Handhygienen är fortsatt viktig. Man ska inte använda samma redskap till rått kött som till annan mat, säger Jonas Toljander.
Problemet med kyckling under sommaren, sammanfaller ofta med campylobacter, berättar Jonas Toljander. Dessa bakterier finns ofta på kyckling och kött, så det är viktigt att man är noga med att hålla kött och kyckling separat från den andra maten innan den tillagas.
En genomstekt nötfärs ska ha nått 70 graders temperatur innan den serveras. Detta för att vara säker att den är just genomstekt och fri från eventuella bakterier. Det viktigaste är dock att hålla god hygien innan, under och efter matlagning.
– Campylobacter är vanligare i kycklingflockarna och så småningom hamnar de i kyckling som vi tillagar, säger Jonas Toljander.
Campylobacter är bakterier som gynnas av värme.
– Om man har problem med bananflugor hemma, koka upp en till två liter vatten och häll det över vasken. Då dör eventuella ägg som de lagt där, de lägger de nämligen gärna där, vilket kanske inte alla vet, tipsar Josefine Thunberg, livsmedelsinspektör på Enköpings kommun.