Lokalproducerat utan mellanhänder

Nu blir det lättare att handla lokalproducerat livsmedel i Enköping när en Reko-ring startar i april.

Frida Aldor från Fjärdhundra, här med barnen Vilma 1 år och Jacob 2,5 år, har startat en Reko-ring i Enköping där konsumenter kan handla direklt av lokala livsmedelsproducenter.

Frida Aldor från Fjärdhundra, här med barnen Vilma 1 år och Jacob 2,5 år, har startat en Reko-ring i Enköping där konsumenter kan handla direklt av lokala livsmedelsproducenter.

Foto: Maria Hedenlund

Livsmedel2019-03-31 18:30

Det var när Frida Aldor från Fjärdhundra diskuterade med några vänner var man kan köpa svenskt, lokalproducerat kött som tanken på en Reko-ring i Enköping dök upp.

– Alla har ju inte tillgång till bil och kan åka runt till producenterna på landsbygden. Och vi undrade varför det ska vara så svårt att få tag på varorna, säger Frida.

Själv har hon naturbruksutbildning och har tidigare jobbat på Säbyholms naturbruksgymnasium i Bro som djurskötare och instruktör.

– Jag gillat lokalproducerat livsmedel, jag vill inte se att det svenska lantbruket konkurreras ut av import. Dessutom är det klimatsmart och roligare då man kan åka ut med barnen till gårdar och träffa djuren, säger Frida.

Tanken med Reko Enköping är att kunder och producenter möts i en Facebookgrupp där producenterna lägger upp vilka varor de har och kunden beställer direkt i kommentarsfälten. En gång var 14:e dag sker utlämning av varorna och betalningen regleras i förväg.

– Vi kommer att ha den första utlämningen onsdagen den 10 april på Traktorparkeringen. Jag kollade med kommunen var vi kunde vara, säger Frida.

Hittills har minst fem producenter anslutit sig till Reko Enköping, med varor som kött, bröd och kalvdans, men Frida hoppas på betydligt fler. Både hobbyproducenter och kommersiella producenter kan delta, det är upp till tillverkaren att följa de regler som finns kring hantering och märkning av livsmedel.

– Sen får fler gärna höra av sig till mej om de vill jobba med Reko-ringen, det kan behövas extra hjälp vid utlämningen, säger Frida.

En producent som anslutit sig till Reko Enköping är Kristofer Franzén vid Franzéns charkuteri i Örsundsbro. Han tror på konceptet och har tidigare sålt i den Reko-ring som finns i Uppsala.

– I princip är det en jättebra idé och bra om fler producenter ansluter sig så kunden kan köpa allt för att laga en närproducerad middag, säger Kristofer Franzén.

Att intresset för närproducerat ökat märker han i sin egen produktion.

– Djurvälfärden, att djuren inte produceras industriellt är viktig för många konsumenter, och att det inte är onödiga tillsatser i maten.

Närproducerat har ofta ett högre pris än ”vanligt” livsmedel.

– Man kan förstå att folk reagerar på det, men med högre kvalitet på livsmedel behöver man mindre mängd. Det är bisarrt låga priser på livsmedel i butik och idag lägger vi en mindre del av hushållskassan på mat än vad vi gjorde för 50 år sedan, säger Kristofer Franzén.

Hans kunder finns i nuläget till stor del i Stockholm och Uppsala men en Reko-ring i Enköping ser han som ett bra komplement. Någon negativ konkurrens mellan lokalproducenterna tror han inte att Reko-ringen innebär.

– Nej, många vet inte hur mycket matproducenter det faktiskt finns här i trakten. Det här kan leda till att fler besöker gårdsbutikerna på sommarhalvåret, säger Kristofer Franzén.

Reko-ringar

Reko står för Rejäl Konsumtion och är ett sätt att handla lokalproducerad mat, utan mellanhänder. Konsumenter och producenter på en ort går samman och startar en Reko-ring på Facebook där råvaror och produkter säljs direkt från producent till konsument.

Den första Reko-ringen i Sverige bildades 2016. I januari 2019 fanns det 120 Reko-ringar med drygt 240 000 medlemmar. Idén kommer från Österbotten i Finland där den första Reko-ringen startades 2013.

Hushållningssällskapet har fått i uppdrag av Jordbruksverket att underlätta etableringen av nya Reko-ringar. Arbetet finansieras av EU via det svenska landsbygdsprogrammet.

Källa: Hushållningssällskapet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!