Konkurrensen hårdnar i city: "Nu får de andra skärpa sina priser"

En lågprisbutik slår snart upp sina portar i centrala Enköping.
– Då får de andra aktörerna tänka på att pressa sina priser, säger John Söderström på Konkurrensverket.

Magnus Engblom, butikschef Stora Coop

Foto: Scharlotte Peppare

Livsmedel2024-11-24 12:00

I Enköping har lågprismarknaden idag 22,8 procent av omsättningen. Ica står för största marknadsandelen med 56 procent.

– Med en ny aktör på marknaden i city så kommer de andra behöva skärpa upp sig. Jag ser det som väldigt bra och positivt att Willys Hemma öppnar i Enköping. Då får de andra aktörerna tänka på att pressa sina priser. Det blir ett perfekt inslag. Sannolikt blir det så att konkurrensen fungerar bättre och priserna blir bättre, säger John Söderström, PhD, på enheten för analys och forskning på Konkurrensverket.

Han förklarar att det är svårt med konkurrensmått och uträkningar, men att en sak de kan titta på är marknadskoncentationen. Och det är hur stora andelar vissa aktörer har. Desto högre andel desto högre koncentration.

– Det kännetecknar Sverige. Vi är kanske högst i Europa vad gäller marknadskoncentration. 

En annan sak som är viktig för att konkurrensen ska fungerat är att konsumenten har alternativ. Inlåsningseffekten kallar Konkurrensverket det när invånare inte lätt kan välja mellan butiker, utan de måste åka en bil eller buss för att handla i en annan butik.

– I det här fallet kommer det ytterligare en aktör till den lokala marknaden, så då utökas utbudet. Och det är bra, väldigt positivt. Koncentrationen ska inte vara alltför hög. Speciellt på sina lokala områden. Pensionärerna kommer säkert uppskatta en till lokal butik.

Vad gör Konkurrensverket för att främja nya butiker?

– Vi har jobbat ganska mycket med att informera kommuner om hur de ska ta hand om plan- och bygglagen för att främja en effektiv konkurrens, men kanske svårt för dem att exakt förstå vad det innebär. Så det är något vi arbetar mycket med, att informera.

Två olika livsmedelsbutiker finns centralt belägna i Enköping, som tusentals kunder per dag kan välja mellan.

Den ena är Stora Coop.

– Vi har över 100 000 kundbesök varje månad, säger Magnus Engblom, butikschef.

Han tycker generellt att konkurrens är bra:

– Det kan göra lite ont. Men det är bra att staden utvecklas och på sikt växer.

undefined
Handlaren Johan Lindblom flyttade Ica Stjärnköp till Lillsidan och nya namnet blev Ica Supermarket Westerlund. Snart blir det invigning igen - denna gång är det Willys som slår upp portarna på Torggatan.

Ica Supermarket Westerlund på Lillsidan drivs av Johan Lindblom. Han verkar ta den nya Willysbutiken med ro:

– Det är klart att jag kommer märka av det. Men vi kan inte påverka att de öppnar utan kör på med vår idé med full service. 

Några förändringar?

– Jag måste tror på det jag gör. Det känns som jag anpassat mig till vad Enköping behöver och har bra kunder i området, säger Johan Lindblom.

undefined
På Ica Westerlund kör de på när Willys öpnnar sin butik. "Jag måste tro på det jag gör" säger Icahandlaren Johan Lindblom, i mitten på bild. Till vänster: Adam Lundevall, färskvaruchef, och till höger Filippa Dolk, butiksbiträde.
undefined
Magnus Engblom, butikschef Stora Coop i Enköping.
undefined
John Söderström på Konkurrensverket.
Andelar i Enköping

Ica har 56% av marknaden.

Axfood 20 %

Coop 17% 

Lidl 6,3% 

– Ur kommunperspektiv så ser Enköping ut som en genomsnittskommun, säger John Söderström, PhD, på enheten för analys och forskning på Konkurrensverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!