Anna-Karin Karlsson (med flicknamnet Andersson) växte upp i Skokloster och har hunnit med tio år i Östhammar och åtta år i Enköping innan hon bosatte sig i östgötska Ydre på gränsen till Småland. Skogarna i gränslandet var spelplats för Dackefejden, det stora bondeupproret mot Gustav Vasa på 1500-talet.
Boken "Dacke lever" är den första av två om Nils Dacke av Anna-Karin Karlsson.
Vad är det här för bok?
– Det är en bok där jag har försökt levandegöra Nils Dacke. Det finns mängder med böcker om honom med massor av tråkiga årtal, gubbar och slag. Men ingen själ, inga känslor. Nästan allt kommer från Gustav Vasa – segraren skriver historien, säger Anna-Karin.
Att komma innanför huden på Nils Dacke var lättare sagt än gjort. Men det gick.
Efter att ha grottat ner sig böcker om 1500-talsmänniskans liv och leverne hade hon så mycket kött på benen att hon kunde kliva in i det hon kallar för "1500-talsbubblan".
– Skokloster var en fantastisk plats att växa upp på. Det var tryggt och alla vuxna hade koll på allas ungar. Är det något jag är tacksam för i livet så är det min fina uppväxt där, berättar Anna-Karin.
Skohalvön finns också med på ett hörn i boken om den småländske upprorsledaren. En del av handlingen utspelar sig i klostret i Sko.
Men det mesta kretsar förstås kring Nils Dackes liv och leverne i Ydreskogarna.
Även om berättelsen är historiskt korrekt i grunden har Anna-Karin satsat på att mejsla fram människan.
– Jag ville att han skulle få känna.
Vad har varit roligast med att arbeta med boken?
– Att sätta sig med morgonkaffet och skriva. Jag har aldrig haft skrivkramp. Det är som att vrida på en kran. Det bara kommer.
Och vad har varit svårast?
Hon skrattar.
– Det var att läsa in ett kapitel som är rätt så erotiskt.
Boken kommer nämligen snart att finnas som ljudbok också.
Nu när boken är färdig och tryckt känner sig Anna-Karin lite nervös.
– Vad ska folk tycka? Hur ska den tas emot? Jag är en känslig person, men sticker man ut hakan får man väl ta det ena med det andra.
Vad tror du att sådana här böcker kan göra för historieintresset hos människor?
– Det är jättemånga i 30–35-årsåldern som inte har en susning om vem Nils Dacke är. För mig är han en hjälte. Samtidigt är det jättespännande att tänka på vad Sverige hade varit om Gustav Vasa inte hade varit den han var. Det kändes som att det var dags att bringa lite ljus över detta stora. Så att inte historien faller i glömska.
Att andra skulle läsa var inte hennes största morot. Längtan att skriva och att skriva för sig själv var större.
– Men när intresset blev stort hos andra tänkte jag att nu kör vi! Det finns alltid någon som vill läsa.
Och det gjorde Anna-Karin. Varje morgon klockan fem går hon upp och skriver i en och en halv timme. Den tiden är bara hennes.
I sommar ska hon och dottern ut på bokturné.
För en morot har faktiskt Anna-Karin.
– När vi var i Visby förra sommaren satt Björn Hellberg utanför en bokhandel och signerade böcker. Då tog jag kort på skyltfönstret och tänkte: här Anna-Karin, här sitter du nästa år!
Även Skokloster lär få författarbesök av denna bygdens dotter och författardebutant i framtiden.
– När det blir Skoklosterspel nästa gång kommer jag vara på plats i medeltidsdräkt och prata om mina böcker, lovar Anna-Karin Karlsson.
Förhoppningen är att bok nummer två om Nils Dacke ska vara klar i början av juni.