På onsdagen anlände en långväga resenär till församlingshemmet i Lillkyrka. Det är fredslågan från Betlehem som under julhelgen kommer att brinna i bland annat kyrkorna i Boglösa och Veckholm.
– En ljuslåga från Jesu födelsestad är väldigt symboliskt för oss i juletid. Men själva fredsbudskapet är inte specifikt kristet, det är scoutrörelsens om står bakom fredsljuset, säger Erika Cyrillus, komminister i Veckholm och Boglösa församlingar.
Redan tidigt på onsdagsmorgonen bar Anders Cyrillus in den lilla lågan som fladdrade i sin lykta i församlingshemmet. Lågan hade han hämtat hem från Stockholm kvällen före där den skänkts av Vikingarnas scoutkår på Gärdet.
Att det verkligen är den låga som färdats från Betlehem och delas över världen är han övertygad om. För att inte förlora lågan om den slocknar finns alltid en låga tänd i reserv.
– Det vore inte okey att tända ljuset med tändstickor igen om lågan slocknar, inte när den rest så långt, säger Anders Cyrillus.
Ljuslågans ursprung är det ljus som brinner i Födelsekyrkan i Betlehem, där Jesus ska ha fötts. Lågan har brunnit där sedan 500-talet. I mitten på 1980-talet började scoutrörelsen i Österrike hämta lågan i Betlehem för att sprida den över världen med budskapet om fred.
De senaste åren har lågan lämnats vidare till ett 30-tal länder i Europa samt till Nordamerika, Mexico och Kanada.
Fredslågan har även lämnats över till olika makthavare i världen, påven, ett flertal presidenter, EU-parlamentet, FN:s trupper i Kosovo och varje år brinner lågan även vid Ground Zero i New York.
För Svenska kyrkan i Veckholm och Boglösa är det fjärde året som traditionen med fredsljuset hålls. Under gudstjänsterna på julafton och juldagen ska lågan tända ljusen i kyrkorummen.
Men tanken är också att ljuset ska spridas vidare till allmänheten.
– Det är fint om vi kan sprida fredsbudskapet vidare. Så om man kommer till gudstjänsten i någon av våra kyrkor och tar med sig en lykta med ett gravljus kan man få fredslågan med sig hem, säger Erika Cyrillus.
För kyrkan har ljuslågan en speciell betydelse, utöver fredsbudskapet.
– För oss kristna är Betlehem den plats där Gud blev människa, det känns tilltalande att ljuset sprids över världen. Ljuset kommer från den del av världen som evangelierna spreds ifrån. Men Mellanöstern är också ett område fyllt av krig och konflikter, de behöver hjälp för att kunna skapa fred, säger Erika Cyrillus.