I tio år har omvårdnadsboendet Trögdshemmet i Lillkyrka serverat en riktig festmåltid på Nobeldagen.
Det här året har kockarna Maud Nyman och Siv Backman i hemmets kök ännu en gång låtit fantasin flöda, men samtidigt tagit hänsyn till att alla ska kunna njuta av måltiden. Det är därför exempelvis huvudrättens kycklingnoisette är gjord på färs och inte helt kött.
24 matgäster avnjöt en festmåltid med tre rätter. Förrätten, en ostterrin, serveras med morotspuré på toppen, en verklig färgklick på tallriken.
Arne Ahlström och Marianne Rydh lät sig väl smaka. Marianne berättade att hon är relativt ny på boendet, sedan två månader.
– I början trivdes jag inte. Jag är van att bo själv. Men nu är det bra. De är väldigt trevliga här och personalen är bra, sa hon.
Mitt emot satt Steve Gunnarsson, som är tillfällig gäst på boendet.
– Det här var gott, betygsatte han måltiden.
Du gillar mat?
– Ja, det gör jag verkligen, intygade Steve.
I huvudrätten ingick förutom nämnda noisette även potatistoppar med ost.
– Till den har vi en chilibearnaise som Siv har gjort själv. Hon är så himla duktig på såser, berömde Maud Nyman sin kollega.
Eftersom det var fest fick de som ville vin eller öl till maten. Det uppstod ett litet sorl i Trögdshemmets matsal, nästan som i Blå hallen.
Även de som får matlåda hemsänd med hemtjänsten i Lillkyrka fick under tisdagen huvudrätten. Tidigare år har de fått alla tre rätterna, men av besparingsskäl fick hemtjänstkunderna enbart huvudrätt det här året.