Kunskapen om trygghet och brott på landsbygden är för liten i dag, säger Anders Östlund, kriminolog på polisens region Mitt i Uppsala.
– Någon borde titta närmare på det här. Jag tror att det är mycket som förekommer på landsbygden som inte kommer till vår kännedom, så vår statistik säger nog inte allt, säger han.
Frågorna lyser också med sin frånvaro i samhällsdebatten, påpekar han. Och när de lyfts är det oftast kopplat till en viss brottstyp, som sadelstölder eller stölder från jordbruksmaskiner.
– Jag saknar ett helhetsgrepp och tycker att det är märkligt att ingen har tagit det. Jag skulle vilja utmana den romantiska bilden av livet på landet, säger Anders Östlund.
I en sådan utmaning skulle även en undersökning av förövare behöva ingå. Att utländska stöldligor står för den absoluta lejonparten av tillgreppsbrott är helt säkert, menar Anders Östlund, men när det gäller andra brott och händelser som påverkar känslan av trygghet tror han att bilden kan vara mer komplicerad.
– Ofta skyller vi på någon utifrån, de andra. Men som kriminolog är jag alltid intresserad av att undersöka om det går att vända på perspektiven, säger han.
En lantbrukare som vidtagit mått och steg för att försvåra för brottslingar är Catarina Rudolphsson i Bjälkesta, Örsundsbro, mångårigt engagerad i LRF.
– Här är lite som Fort Knox med lås och larm överallt. Sista steget nu är övervakningskameror.
På en gård är det mycket som kan locka ligorna, som metaller, diesel, maskiner och apparatur. Hon vet att det är här med stölder går i vågor.
– Men vi upplever större otrygghet i dag. Nu för tiden låser jag dörren, säger hon.
niklas.skeri@unt.se