Prisat par trivs i sin Bullerby

På Brunnsta Gård utanför Bålsta har människor bott och verkat i hundratals år. Här driver i dag det prisbelönta paret Lena Glantz Eriksson och Göran Eriksson ekologiskt lantbruk och bo på lantgård med sina barn.

Förtrollande utsikt över ängarna.

Förtrollande utsikt över ängarna.

Foto: Anette Östlund

Lantbruk2018-05-21 10:58

De röda husen står tätt som i Astrid Lindgrens Bullerby. Gårdens byggnader är delar av en gammal radby som funnits sedan 1600-talet.

Gårdsnamnen sätter fantasin i rörelse: Skattgården, Gammelgården, Tullen och Theodors lagård. Byn är klassad som riksintresse. I omgivningarna finns gravfält, runstenar och hällristningar.

– Vi har försökt bevara den gamla bystrukturen och den genuina stämning som finns i de äldre gårdshusen, berättar Lena och Göran, som under våren prisats för sina insatser på landsbygden.

Lena fick silvermedalj och 10 000 kronor och utsågs till Årets kvinna på landsbygden av Hushållningssällskapet i Stockholms, Uppsala och Södermanlands län.

Göran har fått Centerpartiets guldnål som tack och belöning för väl genomfört arbete inom partiet. Sedan 1996 har han varit förtroendevald i Håbo kommun och varit Håbocenterns ordförande.

På gården finns flera byggnader för uthyrning, konferenser och fester.

Tullen tar emot grupper på upp till tio personer och här serveras kaffet på vedspisen i köket från 1800-talet. I Theodors Lagård kan större grupper mötas för konferens, fest, dop och begravningskaffe. Här finns plats för 140 personer.

Det är stort, men trivsamt och smakfullt inrett med gamla detaljer och föremål i harmoni med moderna bekvämligheter. Och där på väggen sitter fler bevis för Lenas och Görans insatser för kultur, miljö och landsbygd.

År 1992 var de föreslagna till att få Årets landsbygdspris för sitt arbete att utveckla den egna bygden. 2001 fick Lena Uppsala läns Turistapplåd för målmedvetet och entusiastiskt arbete med att utveckla och marknadsföra landsbygdsturismen i Uppland.

Brunnsta Gård har fyra hus för uthyrning.

– Förra året hade vi 1 700 gästnätter. Men vi försöker trappa ner lite. Lantbruket är det numera barnen som driver, berättar Göran och Lena, som började med Bed and breakfast i början av 1980-talet och startade resebyråverksamhet 1995.

– Det började i samband med att Sverige gick med i EU. Det var många delegationer som gjorde resor i Europa och eftersom jag kan italienska blev jag anlitad som tolk. Vi startade egen resebyrå och har arrangerat gruppresor till många länder i Europa, men flest till Italien, runt 110 stycken, berättar Lena och Göran, som båda närmat sig 70-årsstrecket och firar med öppet hus i Theodors lagård i sin älskade Bullerby.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om