Naturvårdsverket har gjort en översyn av riksintresseområdena för friluftsliv i landet och i Uppsala län har sex områden pekats ut.
Områdena är Nedre Dalälven, Norra Mälaren samt tillflödena Fyrisån och Hagaån, Södra Mälaren, Hjälstaviken, Florarna och Finnsjön samt Öregrund och Gräsö skärgård.
I de områden som pekas ut som riksintresse för friluftsliv ska kommunerna ta extra hänsyn till friluftslivet i sin översikts- och detaljplanering. Målet är att ge människor möjlighet att vistas i naturen och och utöva friluftsliv.
– Friluftslivets former och förutsättningar har förändrats sedan de första riksintresseområdena för friluftsliv pekades ut på 1970-talet. Förändringarna tillsammans med regeringens friluftspolitik och tio mål för att främja friluftslivet ledde till översynen, säger Åsa Blomster, planhandläggare vid länsstyrelsens samhällsutvecklingsenhet.
Det är länsstyrelsen som i dialog med kommunerna och Upplandsstiftelsen tagit fram förslaget på de sex områdena i länet som Naturvårdsverket nu tagit beslut om.
Hjälstaviken är redan idag ett naturreservat då det finns speciella naturvärden där. Det är en grund, vassrik slättsjö med betade strandängar mitt i ett odlingslandskap. Den är ansedd som en av Sveriges finaste fågelsjöar och lockar till sig mängder av sjöfåglar.
– Området har också höga värden för friluftslivet, exempelvis för vandring och fågelskådning och tillgängligheten är väldigt god för alla till både fågeltorn och gömslen, säger Åsa Blomster.
I södra och norra Mälaren anses det viktigt att allmänheten har tillgång till strandområden och att herrgårdslandskapen värnas. Norra Mälaren berör bland annat Ekoln, Fyrisån och Hågaåns nedre delar. Södra Mälaren berör bland annat Härjarö och Veckholm. D
Här finns badstränder och naturområden med anlagda eldstäder, vandringsleder och lägerplatser och vattenleder som är viktiga för friluftslivet med skridskoåkning och båtliv, exempelvis vattenvägen från Uppsala via Sigtuna till Stockholm.
Det är områden där större bebyggelse och infrastrukturåtgärder som skapar buller och barriärer ska undvikas.
Att ett område klassas som riksintresse för friluftsliv innebär inte att det har ett absolut skydd men kommunen ska ta hänsyn till friluftslivet när man planerar för exempelvis bostäder. Pågående jord- och skogsbruk påverkas inte av utpekandet. Utpekandena kan även utgöra ett underlag vid miljöprövningar för Mark- och miljödomstolar.