För att Sveriges kyrkor ska få det underhåll de behöver, krävs att församlingen själv tar ansvar. Just nu finns ingen övergripande uppfattning om vilken hjälp som behövs ute i församlingarna för att en kyrka inte ska förfalla.
Ann-Sofie Hansson som är fastighetsansvarig för kyrkor i Enköpings pastorat säger att hon inte kan svara på vilket skick kyrkorna är i. Hon hänvisar till varje församling.
Svenska kyrkans arbete finansieras till största delen av en kyrkoavgift som alla medlemmar betalar. Avgiftens storlek bestäms lokalt i varje församling. Den totala intäkten från kyrkoavgiften 2022 i hela landet uppgick till 14,5 miljarder kronor. Om ekonomin inte håller kan avyttring av kyrkobyggnader ske till privata aktörer, men det förekommer i relativt liten omfattning.
En kyrka måste rätta sig efter KLM - Kulturmiljölagen från Riksantikvarieämbetet, kulturarvsmyndigheten. De fördelar bidrag till Länsstyrelsen i olika kulturarvfrågor. En församling ska med medlemsintäkter och kyrkoantikvarisk ersättning från staten sköta underhåll i samverkan med Länsstyrelsen. Staten bidrar med 460 miljoner kronor per år som fördelas till de 13 stiften, som i sin tur fördelar till församlingarna.
Så vad gör Svenska kyrkan för att kunna behålla sina kyrkobyggnader?
Svenska kyrkan har också infört ett särskilt bidrag för underhåll av kyrkobyggnader på 100 miljoner kronor årligen. Nu utreds även att kyrkor som inte underhålls eller används ska kunna överlåtas av en församling på nationell nivå till Svenska kyrkan. Arbete pågår fortfarande i "Kyrkobyggnadsprojektet" där syftet är att ta gemensamt ansvar för att kyrkorna underhålls, inte förfaller. Men det är komplicerat och nu sker omtag för att kunna genomföra övertaganden.
– 2016 togs ett beslut på kyrkomötet att vi ska ta ett gemensamt ansvar för att kyrkor inte ska förfalla. Kyrkan har utarbetat ett fastighetsregister för att få överblick över hela beståndet. Alla församlingar ska ta fram en lokalförsörjningsplan, som berättar om behov och de långsiktiga kostnaderna. Det skulle varit klart för ett år sen, säger Markus Dahlberg, chef över enheten för kulturarvsstöd i Svenska Kyrkan.
Exakt hur ett överlåtande av en kyrka ska gå till är just nu inte möjligt att få veta. Det finns inget svar på om kyrkan kommer få ansöka om att få överlåtas eller om det blir så att stiftet kommer att kräva att få ta över.