Beslutet om nya lån och krediter skjuts fram

Nej, det blir inte raka spåret till långivarna för Håbo pastorat. Politikerna i kyrkofullmäktige vill veta mer innan de godkänner upplägget med nya lån och krediter för att klara den krisade ekonomin.

Kyrkofullmäktige valde att återremittera frågan om att Håbo pastorats kyrkoråd får ta upp lån och krediter.

Kyrkofullmäktige valde att återremittera frågan om att Håbo pastorats kyrkoråd får ta upp lån och krediter.

Foto: Anette Östlund

Kyrkan2024-05-08 13:00

Som EP berättat i flera artiklar sinar pengarna i Håbo pastorat.

I mars tog kyrkorådet beslut att ansöka om en kredit på cirka tre miljoner i det kollekt- och betalsystem som används av församlingarna för redovisning av kollekter. 

Men mer pengar behövs och det är kyrkofullmäktige som måste godkänna att pastoratet söker lån och krediter. Behovet uppges vara ännu en kredit på fem miljoner samt två lån på vardera 2,5 miljoner hos andra församlingar.

Men kyrkofullmäktiges politiskt valda ledamöter och ersättare gavs inte någon möjlighet att sätta sig in i ärendet i förväg. Inga handlingar med relevanta underlag var utskickade innan mötet.

Detta faktum avgjorde till sist att hela proceduren måste göras om. Tolv ledamöter röstade för återremiss medan sju ville att beslut skulle tas direkt.

– Det är ju oseriöst att kräva att vi ska fatta ett så här viktigt beslut utan att vi först fått bolla med varandra, sa exempelvis Ann-Sofie Borg (SD).

Anders Svensson Uggla (S) tyckte till och med att fullmäktige skulle avslå frågan och revidera budgeten eftersom den spruckit.

– Vi behöver veta vad det betyder för pastoratet att låna 13 miljoner och samtidigt göra sig av med 7-8 tjänster, menade han. 

Varför politikerna inte fått något underlag i förväg lämnades inget svar på. Dock inledde den föräldraledige kyrkoherden David Silverkors, vikarierande kyrkoherde Nadja Elhousny Nygårdh och kyrkorådets ordförande Helene Cranser mötet med en lång förklaring till varför pastoratet hamnat i den ekonomiska knipan. 

Förklaringen gick ut på att de lurats att tro att ekonomin var i sin ordning när den i själva verket var i fritt fall. 

Vem som lurat dem valde de att inte prata om med hänvisning till ett personalärende utan fokuserade enbart på vad som skett. Enligt uppgifter till EP är det den chef som pastoratet sparkade i mars som anses ha orsakat problemen. Ett ärende där pastoratet är stämt inför Arbetsdomstolen.

På pastoratets hemsida framgår tydligt att kyrkorådet ansvarar för att leda och samordna pastoratets förvaltning och ha hand om ekonomiförvaltningen. Ändå säger nu rådets ordförande Helene Cranser att man fråntagits möjligheten att utöva sitt ansvar fullt ut. "Vi har inte fått veta", "Det har brustit i rutiner" och "Vi har fått fel information".

Nadja Elhousny Nygårdh berättade att det var först i februari de fick veta hur illa ställt det var; att likviditeten sjunkit under 2023, att det förts över pengar från sparande till att betala löpnade utgifter, att renoveringen av Sjövillan i Skokloster blivit mycket dyrare än budget.

Den externa expert som då anlitades för att genomlysa pastoratets ekonomi kom bland annat fram till att personalkostnaderna 2023 stod för 79 procent av budgeten, att jämföras exempelvis med 54 procent i Knivsta pastorat.

– Vi står nu för en helt ny situation som vi bara för några månader sedan inte hade en aning om. Att minska 7-8 tjänster är inget vi önskar eller tidigare planerat men nu måste göra, sa Nadja Elhousny Nygårdh. 

En hel rad med åtgärder presenterades för politikerna. De rutiner och den tillit som uppenbarligen brustit och gjort att man hamnat i den ekonomiska krisen ska nu förbättras. Kompetensen när det gäller ekonomi och fastigheter ska ses över.

– Det finns olika sätt att ta sig igenom det här. Stiftet stöttar oss men vi måste själva göra jobbet, sa Nadja Elhousny Nygårdh.

Förutom uppsägningar nämnde hon möjligheten att höja kyrkoskatten för att stärka ekonomin långsiktigt, i tider av minskande medlemsantal. Att sälja fastigheter är en annan utväg.

De lån och krediter pastoratet hade velat få är tänkt att stärka ekonomin på kort sikt.

– Det är inte säkert att vi kommer att behöva använda krediterna. Renoveringen av Sjövillan är stoppad, så där rinner det inte ut några pengar nu men vill vi färdigställa den måste det till en finansiering och det finns inget annat sätt än via lån, förklarade Nadja Elhousny Nygårdh.

Checkkrediten på fem miljoner som man hoppas på hos Sparbanken är bara tänkt att gälla i år, därefter ska den övergå i ett lån.

Men eftersom inte kyrkofullmäktige godkände att lån och krediter tas upp under tisdagens möte kommer processen att försenas. Nu ska underlag tas fram och nya möten hållas. 

Om förseningen kommer att påverka pastoratets ekonomi kunde ingen svara på. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!