För en tid sen publicerades ett inlägg på plattformen X (tidigare Twitter) där en användare ställde frågan: "Vilka fyra är på din hemstads Mount Rushmore?" Inlägget skapade debatt på internet. Men även på EP-redaktionen. Vi medarbetare ställde oss frågan: Vilka fyra personer hade varit lämpliga att representera Enköping på stans motsvarighet till Mount Rushmore?
Vi bestämde oss för att ta den här hypotetiska frågan på största allvar, och vände oss till experterna.
Johan Linder är museichef i Enköping. Han berättar att han i grund och botten inte är speciellt positiv till den typen av monument, men att han kan svara på vilka Enköpingspersonligheter han hade valt, om han var tvungen, att föreviga genom fiktiva skulpturer.
– Det finns många, men då drar jag till med JP Johansson. För det industriella minnet i stan, säger Johan Linder och fortsätter:
– Sen hade jag nog gärna sett Ida Spak också. Hon var en betydande person, även dotter till pastor Spak. Hon fick mästarbrev som sömmerska och blev en betydande del av en lite mindre del av Enköpings industrihistoria. Hon förtjänar att vara där uppe.
Museichefen passar även på att slå ett slag för Doktor Westerlund som en av de fyra personerna på det hypotetiska monumentet.
– Det var hundra år sen han dog i år så det hade varit passande att knacka in honom i ett monument.
Den fjärde personen som Johan Linder menar förtjänar en plats på monumentet är Einar Kjellén. En sann upptäckare som under sin livstid hittade en stor mängd hällristningar i Boglösaområdet.
– Det har sån betydelse för Enköpings kommun och för oss på museet, och hur vi ser på den delen av kulturarvet.
Linda Karlsberg är chef för kultur och turism i Enköping. När hon får välja vilka personer som skulle kunna representera Enköping på det fiktiva monumentet hoppas hon att de fyra olika individerna hon väljer hade trivts i varandras sällskap.
– Jag skulle föreslå Hasse Eson. Han är en av de stora kulturpersonligheterna om du frågar mig. Han jobbade för Radio Uppland i många år. En teater- och musikmänniska. Han var otroligt engagerad i Enköpings kulturhistoria, säger Linda Karlsberg och fortsätter:
– Sen hade jag valt författaren Jan Fridegård. Född i Enköpings-Näs. Han växte upp i en statarfamilj. Han har dokumenterat och skrivit mycket om det svenska statarsamhället.
Linda Karlsberg lägger även till Anna Lindh på listan över personerna som hade ingått i hennes kvartett. Det sista namnet är lite av en doldis.
– Som fjärde person hade jag valt karamell-Tilda. Hon sägs haft en liten stuga uppåt Gånsta. Och vid förra sekelskiftet gick hon varje dag ner till stora torget och sålde karameller, berättar hon.
Om man nu skulle genomföra byggandet av den fiktiva monumentet berättar Johan Linder att han satt det på Arnö, så att man ser det från vattnet om man tar sig mot Enköping via sjön. Linda Karlsberg menar att det fiktiva monumentet skulle kunna ligga i Gånsta-trakten.
– Det lär finnas någon bra klippa uppåt Gånstabacken. Det finns en grotta i närheten, Husbergsgrottan. Där någonstans hade jag satt det. Det är inget enormt klipparti. Men då kan man titta på det när man cyklar förbi och lämnar stan åt det hållet, säger hon.
Johan Linder är tydlig med att han inte är för ett bygge av den här typen av monument. Men om det skulle ha byggts tror han att det skulle kunna bli en turistattraktion.
– Jag att det skulle kunna få ganska stor betydelse. Hade man gjort det nu så hade det varit ett projekt som är så speciellt att folk blir nyfikna på den knasiga grejen. Det hade definitivt blivit debatt kring vilka personer man hade valt. Det är ett ständigt problem med monument. Alla saker där du väljer innebär att du väljer bort något annat, säger han.
Linda Karlsberg tror också att en Enköpingsvariant av Mount Rushmore hade väckt debatt.
– Det hade säkert blivit en snackis. Sen hade folk börjat fundera på varför man hade gjort det där urvalet. Varför tänkte man inte på den, sen är debatten igång. Folk hade säkert funderat på vad de har hittar på i Enköping, säger Linda Karlsberg, som tror att det hade varit klokare att ha möjlighet att skifta personer på monumentet.
– I det här fallet blir det ju verkligen hugget i sten. Jag tror att det skulle vara häftigare om man kunde projicera ansikten som att det hade varit Mount Rushmore. Då hade man också haft möjlighet att ge flera personer plats.