Manusförfattaren och kompositören Mikael Lundquist har även tidigare samarbetat med regissören och koreografen Zandra Sjögren. De satte upp kyrkospelet Reformata 2017 och 2020 i Vårfrukyrkan.
Nu har de tillsammans med ensemblen i Enköpings musiksällskap på rekordkort tid jobbat fram den nya föreställningen Joar Blå och konungavalet. Så sent som i januari i år hade Mikael Lundquist skrivit storyboarden och presenterade idén för Zandra Sjögren.
Manusförfattaren har delvis hämtat idén till handlingen ur Erikskrönikan.
Enligt historieskrivningen i Erikskrönikan genomdrev stormannen Joar Blå 1250 valet av Erik Läspes systerson Valdemar till kung medan Birger Jarl var ute på korståg. Birger Jarl ska ha uttryckt sitt missnöje över att han inte blev vald till kung. Joar Blå ska då ha replikerat att han kunde finna en konung under sin egen kjortel om jarlen inte lät sig nöjas med valet av Valdemar.
Handlingen i musikalen utspelar sig i Enköping, som då hette Enecopia, men också på Näs slott på Visingsö, i Birger Jarls hemvist i Bjälbo, på Joar Blås hemvist Gröneborg i Mälaren utanför Enköping och i den av Birger Jarl bildade staden Stockholm.
– Vi strävar efter att vara historiskt korrekta i det stora hela och vi vill att det ska finnas en stark anknytning till Enköping, berättar Mikael Lundquist om föreställningen.
Joar Blå och konungavalet kommer att spelas upp i grönskan i Klosterparken, om inte vädret sätter käppar i hjulen (i så fall blir det inomhus i Joar Blås stora salong). Premiärdagen Trädgårdsdagen (lördagen 2 september) får två föreställningar och på söndagen blir det ytterligare två föreställningar.
– Man kan ta med sig picknick-filten eller solstolar och slå sig ner här i parken, säger Zandra Sjögren.
Av naturliga skäl, med tanke på att Klosterparken är en öppen och allmän park, tas ingen inträdesavgift ut av publiken. Men det kommer att gå bra att betala ett frivilligt inträde med swish för att stödja verksamheten.
Efter att ensemblen bjudit Enköpings-Posten på smakprov ur den cirka en timme långa föreställningen visar Hugo Lindmark exempel på eldshow och gyckleri som också ingår.
Hur har du lärt dig att bli eldslukare?
– Genom en bror, ADHD och Gotland, skrattar Hugo Lindmark.
För allas säkerhet bör det tilläggas: pröva för guds skull inte det Hugo Lindmark gör hemma!