Nyhetsquiz: Veckan som gick

Mona Ghalayani i Altuna, Fjärdhundra, bekämpar skadedjur som råttor och löss med sina specialtränade hundar. Här med hunden Lykka, som är specialiserad på att leta råttor.

Mona Ghalayani i Altuna, Fjärdhundra, bekämpar skadedjur som råttor och löss med sina specialtränade hundar. Här med hunden Lykka, som är specialiserad på att leta råttor.

Foto: Maria Hedenlund

Kultur och Nöje2023-01-26 12:40

1 Folktandvården i Enköping har långa köer för nya patienter. Detta beror på de två åren av pandemin som gjort att personalen inte kunnat jobba fullt ut. Prioriteringen är barn och unga, upp till en viss ålder. Vilken? 

1) 35 år 

X) 16 år 

2) 23 år 

2 Förrförra torsdagen bjöds funktionsnedsatta barn och ungdomar och vuxna in för att prova en viss bollsport. Gensvaret blev stort och väntas öka. Vad var det för bollsport de fick prova? 

1) Basket 

X) Handboll 

2) Squash 

3 Mona Ghalayini som bor i Altuna Fjärdhundra bekämpar skadedjur som vägglöss och råttor med sina specialtränade hundar. En av hundarna heter Lykka och belöningen för henne är att bära på en död råtta. Vad är hon för ras? 

1) Labrador 

X) Irländsk setter 

2) Jaktcocker 

4 Förundersökningen efter den bilexplosion som inträffade i Enköping den 22 oktober förra året är nu nedlagd. Bedömningen är att det handlade om en olyckshändelse och inte ett brott. Var inträffade smällen? 

1) Långgatan 

X) Maratongatan 

2) Doktor Westerlunds gata 

5 Allt fler söker sig till Matbryggan när plånboken är tom. De som jobbar med verksamheten ser att behovet ökat den sista tiden. Matbryggan har funnits i flera år och ligger vid S.t Lars kyrkans lokaler. När startades den? 

1) 2013 

X) 2003 

2) 2017 

6 Både Enköpingsortens Fotbollsallians och Enköpings SK har tryckt på om samma sak. Nu får de också medhåll av Upplevelseförvaltningen som vill lägga tio miljoner på projektet. Vad? 

1) En ny konstgräsplan 

X) Nya omklädningsrum 

2) En ny läktare 

7 Bostadsägarna i Bredsand motsätter sig beslutet att bilda en gemensamhetsanläggning som de är skyldiga att ansvara för genom en samfällighetsförening. Vilka har bestämt detta? 

1) Länsstyrelsen 

X) Förvaltningsdomstolen 

2) Lantmäteriet 

8 I onsdags kom beskedet att Attendo Hemtjänst lägger ner verksamheten i Enköping. Detta berör omkring 90 anställda och 140 kunder. Attendo Hemtjänst har varit verksamma i Enköping länge. Sedan när? 

1) 1995 

X) 2009 

2) 2000

9 Jerry Haglund Dorrian är hantverkare och renoverar just nu Forsby kvarn. Lagom till sommaren ska den gamla pig- och drängstugan vara nyrustad och fin. Var ligger Forsby Kvarn?

1) Svinnegarn 

X) Fjärdhundra 

2) Märsön 

10 Enligt den senaste folkhälsoundersökningen i länet mår Enköpingsborna sämre än vid den förra mätningen. Det är många saker som påverkar kommuninvånarnas hälsa. Vilken instans gör undersökningen? 

1) Region Uppsala 

X) Folkhälsomyndigheten 

2) Försäkringskassan

Rätt rad: 

2X2, 1212, XX1

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!