Säkerhetschefen i regionen: "Vi ska vara förberedda för krig"

Region Uppsala har beslutat att krigsplacera all tillsvidareanställd personal och detta berör många som arbetar på lasarettet i Enköping. – Alla måste börja tänka beredskap, säger Jan Stangebye, säkerhets- och beredskapschef.

Säkerhets- och beredskapschef Jan Stangebye är förvånad över att inte fler myndigheter och företag i Sverige förbereder sig för krig.

Säkerhets- och beredskapschef Jan Stangebye är förvånad över att inte fler myndigheter och företag i Sverige förbereder sig för krig.

Foto: Region Uppsala/Bezav Mahmod/Försvarsmakten

Krisberedskap2024-06-14 17:00

Jan Stangebye arbetar med att förbereda Region Uppsala och dess anställda för om Sveriges regering skulle besluta att införa förhöjd beredskap för krig. Han menar att krigsplacerad personal är helt avgörande för att regionens medborgare ska kunna vara trygga och för de samhällsviktiga funktionerna att fortsätta fungera - även under krigstider. Beslutet, som kom i slutet av maj, är på sin plats, säger han.

– Vi jobbar febrilt och så snabbt vi bara kan med detta inom regionen. Jag tror inte att det undgått någon att ministern för civilt försvar står och berättar att det är bråttom, säger Jan Stangebye.

Planering, framtagning av utbildningsmaterial och ett djupgående samarbete med Försvarsmakten är en del av arbetet. Han berättar att regionen tränar och utbildar all tillsvidareanställd personal som är krigsplacerad på Region Uppsala löpande och att de utvecklar synsätt, förhållningssätt och arbetssätt inför en eventuell verklighet där Sverige befinner sig i krig.

– Alla måste börja tänka beredskap i vardagen. Förut var det en ledningsfråga, där några få tjatat om beredskap och säkerhet. Men nu är omvärldsläget på ett sätt att alla måste hugga i. Så krigsplaceringen och all planering det är någonting vi verkligen jobbar hårt med nu – ända ut i kapillärerna, säger han.

All tillsvidareanställd personal, oavsett läkare, ambulanssjukvårdare eller administrativ personal, ingår i krigsplaceringen för Region Uppsala. Målet är att varje krigsplacerad medarbetare ska veta exakt vilka arbetsuppgifter de har och på vilken plats de ska infinna sig om kriget kommer, när pilotprojektet som genomför krigsbaseringsprocessen är klar.

– Vi tittar mycket på Ukraina och hur det fungerar där. Stora delar av Ukraina är i mindre krigslika förhållanden nu samtidigt som vissa städer bara är grustag kvar då ryssarna skjuter sönder det. Men någonstans i allt det här ska ju samhället så långt det går fortsätta att fungera, säger han.

Personal på lasarettet i Enköping beskriver en viss oro för att vara ifrån sin familj.

– Jag förstår att det finns en del frågor hos personalen inför krigsplaceringen och det tar vi på stort allvar. Därför planerar vi för flera kommunikationsinsatser under den process för krigsplacering vi är på väg in i. Det är viktigt att medarbetare känner sig välinformerade genom allt, säger Jan Stangebye.

undefined
Lasarettet i Enköping.
undefined
Säkerhets- och beredskapschef Jan Stangebye är förvånad över att inte fler myndigheter och företag i Sverige förbereder sig för krig.
Karta: Enköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!