Enköpingsofficeren Miguel släpper bok om krisberedskap

I början av pandemin var många näst intill hysteriska över hur man skulle hantera viruset och dess konsekvenser. Men att förbereda sig för krissituationer behöver inte vara svårt. Det menar författaren, journalisten och specialistofficern Miguel Guerrero.

Miguel Guerreros bok om krisberedskap handlar om hur man med enkla medel förbereder sig för nödsituationer.

Miguel Guerreros bok om krisberedskap handlar om hur man med enkla medel förbereder sig för nödsituationer.

Foto: Stefan Tell

Krisberedskap2021-10-04 18:00

Miguel Guerrero, 42, är chef för ett taktiskt Psyopsteam och har sin bas på Enköpings regemente. Han är även utbildad journalist och var tidigare krönikör på Officerstidningen. På sistone har han vid sidan av sitt jobb ägnat sig åt att skriva en bok vid namn "Krisberedskap för alla". Boken ges ut den 13 oktober och är som en slags manual i hur man genom praktiska lösningar samt med hjälp av saker man har i hemmet förbereder sig för olika krissituationer. 

– Boken vänder sig till helt vanliga människor. Jag tycker många böcker som skrivits om detta är ganska omständliga med en massa påkostade lösningar. Krisförberedelse handlar inte bara om att gräva ner sig i en bunker och samla på sig en massa prylar, säger Miguel

Han tar upp toalettpappersbristen i början av pandemin som ett exempel på hur folk agerar ologiskt när de inte är förberedda för stora kriser. Han menar att bra planering inte behöver kosta någonting eller vara särskilt komplicerat. Bokens innehåll inriktar sig heller inte bara på världsomvälvande saker som virusutbrott eller terrorattentat utan också om alldagliga händelser.

– Exempelvis så tar jag med en del tips i hur man agerar om det sker ett stort strömavbrott eller om man passerar en olycksplats. Det finns alltid tillfällen i vardagen man kan förbereda sig bättre för.

Men den kanske viktigaste faktorn Miguel lyfter upp för krisberedskap är den mentala aspekten. Vid eventuella nödlägen, stora som små, behöver man inte skapa någon onödig rädsla eller oro. Behåller man lugnet så förbättras även ens beslutsfattande. 

– Mycket sitter i ens huvud, lär man sig att hantera stressen så kan man också planera bättre. Jag tror framför allt man ska vidga sin komfortzon för att kunna skapa sig ett skydd. Hamnar man utanför den så kan allt möjligt bli en kris.

Miguel upplever att tiden i Försvarsmakten har hjälpt honom mycket inför eventuella krisförberedelser. Han tror också pandemin har hjälpt svenskarnas generella planering för nödsituationer, trots preppingpaniken under förra våren. 

– Vid sådana här händelser är samverkan väldigt viktigt och vi har ju blivit tvungna att ta oss igenom det här gemensamt. Jag tror vi finner styrka av att hjälpas åt i ett socialt sammanhang.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!