Familj i Enköping från Donetsk kan utvisas: "Omöjligt"

Nyheten om invasionen av Ukraina drabbade många ukrainare som bor på migrationsboendet på Västerleden. Framför allt Aleksey och Marianna från Donetsk, och deras treåriga dotter Maria. De har precis fått ett utvisningsbeslut. De ska tillbaka till Ukraina. "Det är omöjligt - gränsen är stängd", säger Marianna uppgivet.

Albert Snehur och grannarna Aleksey, Marianna och deras 3-åriga dotter Maria följer nyhetsutvecklingen i hemlandet Ukraina framför en dator. Familjen vill inte vara med på bild. De har precis fått besked om att de ska utvisas från Sverige till Ukraina. De kommer från Donetsk. "Det är omöjligt nu", säger pappa Aleksey.

Albert Snehur och grannarna Aleksey, Marianna och deras 3-åriga dotter Maria följer nyhetsutvecklingen i hemlandet Ukraina framför en dator. Familjen vill inte vara med på bild. De har precis fått besked om att de ska utvisas från Sverige till Ukraina. De kommer från Donetsk. "Det är omöjligt nu", säger pappa Aleksey.

Foto: Håkan Wikström

Kriget i Ukraina2022-02-24 18:00

Aleksey, Marianna och deras dotter Maria från Donetsk, har i 4 år sökt uppehållstillstånd i Sverige. När familjen vaknade upp torsdagsmorgonen på asylboendet på Ormvråksgränd och såg nyheterna om Putins invasion i Ukraina blev de chockade.

– Putin är galen, säger Aleksey, och ser ut som att han inte kan tro på det som sker i hans hemland.

När Ryssland tog över Krim 2014 utbröt strider i östra Ryssland, bland annat i staden Donetsk. Familjen flydde, först inom Ukraina, innan de kom till Sverige för fyra år sen. Aleksey berättar hur de under tiden i Donetsk gömde sig i skyddsrum och höll sig undan fönstren med risk för glassplitter från artilleribeskjutning. 

– Vi har hört och läst om artilleribeskjutningen nu under morgonen, Vi vet hur det är, säger Aleksey. 

De har följt den alltmer upptrappade konflikten och förstått att något kommer hända. Men inte att det skulle gå så fort - och bli så omfattande.

– Vi blev förvånade över att Putins militära styrkor invaderar på så många olika fronter. Vi trodde kanske att det skulle hända i de ockuperade östra delarna. Men inte så här, berättar Marianna. 

Aleksey, Marianna och deras 3-åriga dotter Maria har precis fått beskedet de har fruktat under asylprövningen.

– Vi ska utvisas till Ukraina. Just nu, när man ser det som händer, är det omöjligt. Gränsen är stängd, inga flyg går till eller från Ukraina.

Familjen går med på att EP skriver deras förnamn, men vill inte synas framifrån på bild. De är rädda för att Migrationsverket ska bli arga på dem, och att det ska påverka deras chanser att ändå få stanna i Sverige. För nu, med utvecklingen i hemlandet, vill de ha en ny prövning.

– Vi ska försöka prata med Migrationsverket igen, förhoppningsvis ser de att situationen är en helt annan nu, och att vi kan få en chans att få vårt ärende prövat igen, säger Aleksey.

Under dagen har de kunnat hålla kontakt med vänner och familj som är förvirrade och förskräckta över situationen. 

Albert Snehur, ukrainare från hamnstaden Nikolajev i södra delen av landet som också bor på Migrationsverkets boende på Ormvråksgränd, fick tag på släktingar när nyheten om invasionen blev känd.

– I morse pratade jag med min mormor, hon har full panik och förstår inte vad som händer, säger Albert. 

Ryska militären som har intagit Donetsk, uppmanar nu män under 45 år att ansluta sig och kriga på Rysslands sida.  

– Många vill inte strida, berättar Aleksey, och fortsätter:

– Min bror håller sig hemma. Rysk militär patrullerar gatorna, de är i affärer och på sjukhus och letar efter män under 45 år som de vill ska bege sig till fronten och slåss för Ryssland.

Anhöriga och bekanta till familjen är en blandning av personer från rysk eller ukrainsk bakgrund. Aleksey berättar att några av hans vänner tycker att Putin är bra och att det han gör bara är strategiskt.   

– Men jag tycker inte som dem, säger han. 

Aleksey och Marianna tror inte sanktionerna kommer att påverka läget. Att de är meningslösa. Det drabbar inte Putin, menar de. 

– Putin tänker bara på det militära, inte det ekonomiska, säger Aleksey. 

– Det är bara folket som drabbas av sanktionerna, inte Putin och inte politikerna i ryska Duman, säger Albert. 

Ukrainakonflikten

Konflikten mellan Ukraina och Ryssland ställdes på sin spets 2014. Ryssland annekterade olagligt Krimhalvön och på ett liknande sätt Donbassområdet i öst. De senaste månaderna har Ryssland ansamlat stora militära styrkor i närheten av gränsen mot Ukraina. Krisen trappades upp ytterligare när Putin den 22 februari 2022 erkände utbrytarregionerna i Ukraina som självständiga. Den 24:e februari rullade ryska trupper in i Ukraina. Runt 15 000 människor har hittills dött i kriget.

Källa: UI/Landguiden

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!