Torsdagen var finaldag för en projektvecka om skräp för fjärdeklassarna på Bergvretenskolan. I klassrummet satt eleverna två och två och presenterade högtidligt sina konstverk för en kringvandrande jury. Men det är inga vanliga konstverk. De är nämligen skapade av det vi ofta kallar skräp.
I det vänstra hörnet av det myllrande klassrummet sitter Docy Samulla och Freja Wrangensten. Framför sig på bordet har de sitt konstverk "Burweden", ett drömhus med pool inspirerat av deras respektive hemländer Burundi och Sverige. De har Burundi- och Sverige-tröjor på sig, Docy visar sina armband med färgerna från Burundis flagga. De läser gärna upp sin välsynkade presentation för EP:s reporter.
– Vi vill gärna bygga med skräp igen, det är lättare för då finns det mer av allt. Det är jobbigare att göra fel med nya saker också.
Freja berättar att de har använt mycket skräp för att skapa konsten, men det har också blivit mycket över. Docy förklarar att de har hjälpts åt att sortera upp resterna som lärarna ska åka med till återvinningscentralen under eftermiddagen.
Under veckan har eleverna fått lära sig om Enköpings kommun, invånarantal, företag, och avfallshantering. Läraren Leo Gustafsson Nyberg berättar att eleverna har börjat tänka mycket på sophantering och miljö.
– De har frågat kökspersonalen om hur de sorterar avfall och har bett om fler sopstationer på skolgården, det är jättekul.
Eleverna har varit väldigt engagerade i sina projekt. Det har stundvis varit svårt för lärarna att få eleverna att släppa sina projekt och gå hem.
– En elev ville verkligen ha en kork till sitt projekt så han hade tvingat sin mamma att köpa fil och sedan ätit upp filen för att få korken, skrattar Leo Gustafsson Nyberg.
I mitten av klassrummet sitter Sabria Karim Hazjeva och Alicia Semberg. De har skapat ett Wonkaland, en miljö med en godisfabrik och en trädgård med klubbor stora som träd och "chokladbitar" utspridda på gräset. I mitten står en Wonka-figur.
– Det var ganska lätt att skapa med skräp. Vi brukar inte göra det, men ibland. Vi hoppas vi får göra något sånt här igen, berättar de.
Projektet är i samband med föreningen Electricity som arbetar för klimatneutrala städer. På plats från föreningen är Per Andersson.
– Meningen med projektet är att ta vara på det som finns och skapa konst av det som annars anses vara skräp. Det är framförallt kreativiteten vi vill ha fram.