Totalt gick 6 248 aktiebolag i Sverige i konkurs under 2022, och uppgången av antalet konkurser bara under december var 26 procent. Och läget är liknande i Enköping.
– Vi har inte fått den slutgiltiga rapporten från Bisnode (för 2022), men av det jag kan se så hade vi 29 konkurser i Enköping under 2022, och det är en rejäl ökning mot året innan. Och läget är sämre ut efter sommaren. Antalet konkurser i Enköping har ökat under hösten, framför allt i oktober och november, säger Näringslivschefen i Enköpings kommun, Anna Holmström.
Förklaringen hänger ihop pandemin och den lågkonjunktur Sverige är inne i.
– Många företag har uppskjutna skatter som nu måste betalas, en del har fått bidrag under pandemin som nu ska återbetalas. Samtidigt kommer dyra elräkningar nu under början av året som kommer att göra att många får problem. Första halvåret 2023 kommer att bli tufft för många företag, säger Anna Holmström, som får medhåll av vd:n för Creditsafe, Henrik Jacobsson:
– När vi summerar konkursåret 2022 befinner vi oss mitt i en konkursstorm. Prognosen är att konkurserna fortsätter öka under kommande år, säger Henrik Jacobsson till sajten Dagens Juridik, och fortsätter:
– Många bolag som historiskt skulle gått i konkurs överlevde under pandemin tack vare statligt stöd men med uppskjutna skatteskulder som kryper allt närmare. Lägg där till högre räntekostnader, höga el- och bränslepriser och en lågkonjunktur. Vi befinner oss i en osäker omvärld med extremt många varningssignaler.
Framför allt är det bolag i bygg- och livsmedelssektorn som har drabbats i Enköping.
– Företag inom detaljhandeln och byggföretag har haft det tufft under hösten. Det har med ökade kostnader att göra, högre drivmedels- och elpriser, men också den lågkonjunktur som vi är inne i, säger Anna Holmström.
I nuläget är det inte så mycket kommunens näringslivsenhet kan göra för att stötta företagen.
– Mycket av de som drabbar företagen just nu handlar om beslut på nationell nivå. Som beslut om återbetalning av bidrag efter pandemin och uppskjutna skatter. Det vi kan göra är att stötta med rådgivning, hjälpa företagen att hitta de bidrag man kan söka.
Anna Holmström är pessimistisk inför början på 2023.
– Ja, första halvåret 2023 ser tufft ut, men jag hoppas på att vi kan se en vändning under kvartal 3 och 4.