Enköpingsbon larmade polisen i mars 2021 och hävdade att han blivit misshandlad och rånad i sitt hem. Han uppgav att han blivit rånad på bland annat en exklusiv klocka av två män som han hade stämt träff med efter att ha satt ut en annons på blocket.
Men allt var en bluff, och avslöjades när polisen hittade en övervakningsfilm på Ica Maxi där mannen laddade det kontantkort som "rånarna" skulle ha ringt upp honom ifrån. Efter att först ha nekat erkände både "Klockrånsbedragaren" och hans partner brott.
I förhör har "Klockrånsbedragaren" hävdat att han var desperat efter att ha blivit upptaxerad av skatteverket, och fått en skuld på 1,6 miljoner. En skuld Enköpingsbon ska ha överklagat.
Upptaxeringen av Enköpingsbon kom efter att mannen hade blivit frikänd i en rättegång där han var misstänkt för trolöshet mot huvudman. Enköpingsbon och en vän startade en förening i en stad i mellansverige. En förening som skulle jobba med flyktingmottagande. Föreningen jobbade tätt med det allmännyttiga bostadsbolaget i stan, men bostadsföretaget fattade misstankar mot Enköpingsbon och vännen när vännen, som var anställd på bostadsbolaget, hade betalat ut närmare 3 miljoner till föreningen och polisanmälde de båda.
En åklagare åtalade männen för trolöshet mot huvudman eftersom stora summor hade plockats ut från föreningen och förts över till männen. Enköpingsbon misstänktes ha plockat ut 1,2 miljoner, den andre mannen drygt 600 000 kronor. Pengar som hade gått till konsumtion av lyxvaror, bilköp, handpenning på bostäder och resor enligt åklagaren. Enköpingsbon medgav inför rättegången att i vart fall 331 250 kronor rörde sig om felaktigt utbetalda summor, men förnekade brott när det gällde resten av de 1,2 miljonerna. Trots erkännandet frikändes männen. På grund av teknikaliteter.
– Så här i efterhand så borde jag inte ha stämt dem för just brottet trolöshet mot huvudman utan för skattebrott. Det var så mycket oklarheter runt den här föreningen, det gick inte att visa vem som var ansvarig och vilken roll de här personerna hade haft i föreningen, så tingsrätten menade att det inte gick att utreda ansvaret, säger åklagaren till Enköpings-Posten, och fortsätter:
– Ett annat alternativ hade varit bedrägeri, men de hade levererat tjänster till bostadsbolaget, även om bostadsbolaget inte tyckte att de hade fått ut tillräckligt för pengarna.
Istället för att ta ett omtag när det gällde skattebrott tog Skatteverket över och gjorde en skatteutredning. Resultatet av den blev att Enköpingsbon upptaxerades med nästan 1,8 miljoner i inkomst. Pengarna som plockades ut från föreningen gjorde att Enköpingsbons inkomst upptaxerades med 276 320 kronor 2015, 704 768 kronor 2016, 280 943 kronor 2017 och 532 901 kronor 2018. De felaktiga inkomstuppgifterna gjorde att skatteverket gav "klockrånsbedragaren" ett skattetillägg på 397 525 kronor.
– När det döms ut ett skattetillägg så anser man att det är en tillräcklig sanktion. Man anser att det blir en dubbelbestraffning om man både skulle utdöma skattetillägg och få ett straff i en rättegång, säger åklagaren till EP.
Rättegången i "Klockrånsbedrägeriet" kommer att hållas under våren.