Översvämmade gator där bilar inte kan köra, fuktskadade hus och vattenfyllda källare. Det är problem som väntas bli allt vanligare i Sverige då vi får mer extremväder i framtiden. Enligt den nya rapporten "Regn över Sverige" kommer så kallad extrem nederbörd att öka kraftigt mellan 2071 och 2100.
Enköping är den kommun i Sverige som väntas få den fjärde högsta procentuella ökningen av kraftiga regn och skyfall.
– År 2100 kan tyckas vara långt bort men om man inte förbereder sig nu kan det få stora konsekvenser i framtiden. Det är nu vi har en chans att anpassa våra hus så att de kan stå stadigt även i framtida extrema väderlekar, säger Agnes Svedberg näringspolitiskt ansvarig på Fastighetsägarna Mittnord, som har låtit göra rapporten.
Med extrem nederbörd avses regn där det kommer 20 millimeter regn under ett dygn och i Enköpings fall kommer vi se en ökning på 1,6 dagar med sådana skyfall i slutet av seklet. Det är en ökning med 114 procent jämfört med idag. På vissa platser har vi redan kunnat se exempel på denna typ av extremväder, bland annat de stora skyfallen i Gävle sommaren 2021, något som ledde till stora skador på både gator och fastigheter.
– Vi såg i Gävle att det blev stora skador på många fastigheter då vattnet inte hann rinna undan, det hade ingenstans att ta vägen och det ledde bland annat till att fasader blev fuktskadade och att källare svämmade över. För många blev det kostsamma skador, säger Agnes Svedberg.
Det hårdare vädret ställer alltså större krav på att framtidens fastigheter byggs på ett sätt som gör att vattnet inte samlas på samma ställe. Enligt Agnes Svedberg finns det många enkla saker man som fastighetsägare kan göra för att leda bort vattnet från byggnaden, bland annat att bygga tak över källartrappor och se till att huset är byggt med vattenavstötande material.
– Ska man köpa ett hus eller renovera är det bra att ta hänsyn till de här faktorerna redan nu. Man behöver tänka på hur hanterar vi stora mängder vatten? Var tar det vägen om de är kraftiga skyfall? Kan vi välja ett material som är vattenavstötande även om det kostar mer? säger hon.
Enligt Agnes Svedberg finns fortfarande möjligheter för Sveriges och Enköpings fastighetsägare att anpassa sig till det framtida klimatet.
– Vi har fortfarande tid på oss för att se till att de hus vi har idag även håller i framtiden, säger hon.