Under de skyfall som inträffade i trakten av Gävle i mitten av augusti kom två månaders nederbörd på ett dygn. Fastigheter svämmades över och boende vadade med vatten upp till midjan.
Även om det regnat mycket i Enköping har det inte varit några liknande skyfall och vid räddningstjänsten i Enköping/Håbo har man inte behövt rycka ut på översvämningar.
– Vi hade ingen larmsituation när Gävle drabbades. Det hot vi ser gäller Örsundaån, den svämmar över regelbundet vart tionde år, och vi ser även en svaghet i hamnen i Enköping, säger räddningschef Rickard Westning.
Men när Örsundaån svämmar över handlar det om så stora vattenmängder att räddningstjänsten inte kan göra något.
– Det räcker inte att vi köper in jättestora pumpar, det handlar om samhällsplanering, infrastruktur och om hur VA-systemet är dimensionerat, säger Rickard Westning.
Vid hamnen handlar det om vattennivån i hela Mälaren.
– Stiger vattennivån i Mälaren märks det först vid slussen i Stockholm. Innan restaurangerna i Enköpings hamn svämmas över har tunnelbanan i Stockholm vattenfyllts, det är ett problem på nationell nivå, säger Rickrd Westning.
Något kritiskt läge menar han inte att det är risk för i Enköping och Håbo.
– Våra kommuner ligger ganska tryggt vid Mälaren och i år har läget varit bra både i Örsundaån och Enköpingsån. Men visst behövs det en kartläggning och planering framåt.
Den analys som SMHI gjorts över hur klimatförändringen kommer att påverka Uppsala län visar att det kommer att regna mer även här, mellan 20 och 30 procent mer än idag till 2050. Flödet i vattendragen kommer att öka under vintern och vårfloden bli mindre och värmeböljorna under sommaren ökar.
Alla fastighetsägare har enligt plan- och bygglagen ett eget ansvar och måste göra det som krävs för att skydda fastigheten mot exempelvis översvämningar och ras. När man köper ett hus ska man även ta reda på om fastigheten tidigare drabbats av exempelvis översvämningar.
Enligt SMHI:s klimatanalys för Uppsala län kommer klimatet förändras de närmaste åren.
Det blir 3–5 grader varmare till år 2100. Fler perioder med extrem värme under sommaren (värmeböljor). Vegetationsperioden blir längre. Det kommer att regna 20–30 procent mer än idag. Under vintern kommer mer nederbörd som regn, mindre som snö. Det kommer bli ett högre flöde i vattendragen under vintern och mindre vårflod.