En generell uppfattning i försäkringsbranschen är att de naturskadebaserade skadorna ökat de senaste åren och att skadorna blir mer omfattande och dyrare.
– Det beror mycket på källarutrymmen allt oftare inreds och är en del av bostaden, säger Staffan Morberg, jurist vid branschorganisationen Svensk Försäkring där ett 50-tal försäkringsföretag är medlemmar.
En bra förebyggande åtgärd mot skador i källare är att installera backventiler i va-systemet i källaren så avloppsvatten inte kan tränga in bakvägen.
En fastighetsförsäkring är till för skador man inte vet kan inträffa, en plötslig och oförutsedd händelse.
– Det förutsätts att försäkringstagaren följer gällande regelverk. Har man brister kan de innebära en nedsättning av ersättningen, säger Staffan Morberg.
Kommunerna har enligt kommunallagen ingen skyldighet att hjälpa invånarna genom att exempelvis räddningstjänsten rycker ut och pumpar ur en vattenfylld källare.
– Kommunerna ansvarar för planering av bebyggelse och VA-nät på kommunal mark. De ska exempelvis inte bygga om mark för att skydda enskilda fastigheter, det är mot lagen, säger Staffan Morberg.
Den brist man ser hos kommunerna handlar ofta om viljan och om att ekonomin styr.
– Små kommuner har inte råd och kunskap medan andra kommuner vill utnyttja möjligheten att växa och få ökade skatteintäkter genom välbeställda invånare som vill bygga sjönära eller med havsutsikt. Man blundar för de risker som finns med att bygga på olämplig mark och analyserna är ofta för kortsiktiga, säger Staffan Morberg.
Kommunernas analyser sträcker sig ofta 30 eller 40 år framåt i tiden, Stefan Moberg menar att man borde planera efter bebyggelsens livslängs om kan vara upp mot 100 år.
– Men som ett försvar för kommunerna så finns det inga riktlinjer för dem, de behöver få fastare riktlinjer från myndigheterna, säger han.
Det kan exempelvis gälla hur stora skyfall kommunen ska kunna hantera i gatumiljö och vattendrag med hänsyn till hur mycket vattnet stiger.
– Som det är nu uppfinner varje kommun hjulet själv. Man sätter den vattennivå man vill men de flesta saknar kompetens för det. Vid Mälaren kan Enköping exempelvis ha en maxnivå på två meters stigning medan Västerås sätter fyra meter. Då får inte alla medborgare lika skydd, det blir sämre för Enköpingsborna.