Väninnorna är pensionärer och sjunger i samma kör. De kom in på samtalsämnet miljö för ett tag sedan. Då nämnde Ingalill Swanström att hon läst om Rebellmammorna som stickat röda halsdukar för att uppmärksamma klimatmålen och att de manifesterat utanför Sveriges riksdag. Då fick hon idén om att ta detta till Enköping och Örsundsbro. Sagt och gjort – tre röda halsdukar och många likes och kommentarer senare har tre statyer klätts.
Genom att fästa en lapp med text om varför halsduken fått klä statyerna och en önskan om att den ska få vara kvar, virade damerna runt de röda halsdukarna på Johan Petter Johansson och Jan Fridegårds statyer. Den röda färgen och att halsdukarna är exakt 1,5 decimeter breda och 1,5 meter långa är symboliskt.
– Det blir en röd linje har man tänkt. För att visa en röd linje mot klimatförändringarna. 1,5-talet är en påminnelse om Parisavtalets klimatmål. Många länder har skrivit under på det. Men vi i Sverige och vår regering tar inte så allvarligt på det. Vi vill påminna om att 1,5-talet är viktigt, säger Ingalill Swanström.
Väninnorna är en del av något större. I flera andra städer i Sverige har man gått ihop för att uppmärksamma 1,5-gradersmålet och vikten av Parisavtalet. Damerna menar att de genom att ge statyerna en symbolisk röd halsduk kan få både barn, unga och vuxna att tänka på miljön.
– Det känns som att det inte händer tillräckligt. Om man går till vår svenska regering så har den fått mycket kritik. Ganska hård kritik. Men det går att göra små aktioner som ändå ger uppmärksamhet och kanske någon tänker till. Det är skönt att kunna göra någonting. Det har ju inte varit speciellt mycket diskussion om miljön. Det har varit mycket annat som varit på agendan sista tiden. Så det känns bra att visa att det här fortfarande är aktuellt, säger Susanne Lundin.
Damerna trodde att halsdukarna skulle rivas ner efter bara någon dag, men allmänheten har låtit dem sitta kvar i flera veckor. I Örsundsbro satt sjalen på statyn bredvid Örsundaån från den 21 april fram tills för någon dag sedan. De har fått hejarop och värmande kommentarer på Facebook i lokala grupper.
– Det är många som har gillat det. Det är bara positiva kommentarer, säger Ingalill Swanström.
Väninnorna har inga planer på att ta ned halsdukarna, utan tänker låta dem sitta kvar för att rikta uppmärksamheten till miljömålen.