Kreativa koldioxidexperiment i S:t Iliansskolan

Nu på fredag är det kemins dag och niondeklassarna på S:t Iliansskolan tjuvstartade under onsdagen firandet med två olika kemiexperiment - där kreativitet var ett av ledorden.

Engagemanget var på topp bland eleverna på S:t Iliansskolan.

Engagemanget var på topp bland eleverna på S:t Iliansskolan.

Foto: Alfred Skillemar

Kemi2021-10-19 17:00

Kemins dag har genomförts i 20 år för barn i mellanstadiet, högstadiet och gymnasiet och S:t Iliansskolan var en av deltagarna för årets upplaga. Syftet för detta år var att eleverna skulle lära sig om koldioxid och hur gasen kan fångas in och användas till nya kemiprodukter istället för att släppas ut i atmosfären. 

De två experimenten gick därför ut på att tillverka koldioxid i en påse och att göra färger med hjälp av bland annat kalciumkarbonat för att sedan måla uppfinningar som kan minska utsläppen av koldioxid, vilket passar in på huvudtemat kreativitet.  

– Jag tror det här är ett väldigt bra sätt för eleverna att få mer vetskap om hur klimatet och koldioxidåtervinning fungerar, samtidigt som de får se den kemiska kopplingen till det hela, säger Catharina Hasselgren, NO-lärare på S:t Iliansskolan.

Eleverna började med att lägga i en brustablett i en zip-påse. Tabletten innehöll natriumvätekarbonat, som i sin tur innehåller koldioxid, så efter att de hällde i en matsked vatten kunde de således fånga in koldioxiden i påsen.

För det andra experimentet använde de Bermocoll, kalciumkarbonat, Mowilith och Luconyl NG för att på så sätt göra fem olika färger. Engagemanget hos de tre grupperna var påtaglig och eleven John var nöjd med dagen. 

– Det var väldigt kul, färgexperimentet blev lite kladdigt dock. Men det var väldigt intressant att få veta mer om hur koldioxid bildas.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!