Enköpingsbagaren Flink har mästarstatus

I helgen stod det klart att vi har en ny mästerbagare i stan. Fabian Flink avslutade i söndags sitt mästarprov som bagare och blev godkänd.

Fabian Flink har fått mästarbrev inom bageri.

Fabian Flink har fått mästarbrev inom bageri.

Foto: Moa Fox

Kafé2023-04-12 20:00

Fabian flink har stått bland plåtar och ugnar sedan han var i 15-årsåldern. Nu, efter 25 år i yrket som bagare, har han gjort och fått sitt prov för mästarbrev inom bageri godkänt av Sveriges bagare & konditorer. Fabian är en av få mästare inom yrket, i Sverige finns det 46 bagare utöver honom själv som har mästarbrev.

Provet består av en praktisk och en teoretisk del. Den teoretiska biten av mästarbrevet blev han klar med redan i höstas, och just den delen av provet var inte det som tuffast för Flink.

– Efter 17 år som företagare så var inte det den stora utmaningen, säger han.

Den praktiska delen består av två arbetsdagar på åtta timmar samt en timmes uppdukning. Där ska man baka elva olika produktkategorier inför två andra mästare som granskar arbetet och ifall produkterna uppfyller vissa kriterier.

– De tittar på allt. De lyfter och kontrollväger, hur jag skär och hur jag jäser degarna. Allting, berättar Flink.

Var du nervös inför den praktiska delen?

– Jag gick in med ödmjukhet inför uppgiften. Jag har aldrig tvekat på mina yrkeskunskaper, men man kan ju tveka på vad som förväntas. Det är ju en annan femma, säger Fabian Flink.

Att man får mästarbrev som bagare innebär inte att man per automatik får en mästartitel som konditor, det är ett separat prov. Men att göra ett försök på det sistnämnda är inget alternativ än.

– Inte just nu iallafall. Jag fyller 40 på lördag, så det här blir min 40-årskris sen kanske nästa del blir min 50-årskris, säger Fabian.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!